#Кюстендил вкъщи - Художникът Евгени Серафимов: Обучавам учениците си по рисуване онлайн и гледам "Медена земя"

icon
Sofialive.bg
Източник: Евгени Серафимов

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредица какво правят с времето си различни софийски и не само персонажи. 

Художникът Евгени Серафимов е сред хората, които успяват да вдъхнат емоция на картините, да ги накарат да говорят от името на художника. Той е познат в град Кюстендил като художника, направил грандиозни проекти като например изрисуването на площада с лика на Владимир Димитров - Майстора, заедно с неговата школа "Новите майстори". Решихме да разберем как разнообразява времето си вкъщи и дали тайничко рисува по нещо. Ето какво ни сподели той:

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

Аз и моето семейство си стоим вкъщи. Ходим само до магазина - аз и съпругата ми. Децата са у дома - излизаме на двора, когато е слънчево. (живеем в къща)

Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?


"Заразата" я приемам през цялото време като един отговор на природата към едни полудели от материализъм хора. Аз съм православен християнин и знам, че така трябва.

От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?

Не съм се отказал от нищо кой знае колко важно. Единственото, което със сигурност се промени е, че не ходя на репетиции в танцовата зала и обучавам учениците по рисуване си online.

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

В забързаното ежедневие семейството понася най-много "удари" - сега имам повече време за собствените си деца. Имам повече време и за къщата, и за двора. Има толкова много неща, които чакаха да им дойде времето. Явно сега е времето.

Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Един православен християнин, в когото вярата е жива, не може да се паникьоса. Разбира се, че се притеснявам за здравето на моите близки, но това се случва и по принцип. Сега внимавам, но не се паникьосвам. Мисля, че би било хубаво всички да потърсим истинската си вяра.

Любим плейлист и песни в тези затворени дни? Филми и книги, които бихте препоръчали?

В последно време открих македонския филм "Медена земя" и той много занимава мислите ми - като философия, като стилистика, като изкуство. Киното, музиката, литературата, изкуството въобще са като храната - вкусовете са безкрайни. Много важно днес е да се сетим за любимите си хора и да ги потърсим в мрежата - има толкова много варианти за общуване. Както и тези хора, които са били част от нашия живот преди, сега отново могат да изпълнят минутите ни. От там ще дойдат и идеи за нови филми, книги, музика, танци.

Какво бихте посъветвали всички други?

Много важно днес е да се смирим, да намерим логиката на случващото се и да излезем променени от това изпитание. Моят син днес има рожден ден - стана на 12. Седим у дома и си правим домашна торта. Много е хубаво вкъщи със семейството! Съветвам и хората да си останат по домовете и създават прекрасни моменти с близките си!

 

Интервю на Илиана Симеонова