#София вкъщи - Актьорът Милко Йовчев: Слушам Жлъч, играя с децата или просто мързелувам

icon
Sofialive.bg
Източник: Милко Йовчев

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредицата #София вкъщи какво правят с времето си различни софийски персонажи.

Милко Йовчев е една от младите надежди на българското кино. Последното му участие е в получилия голяма популярност филм "Екшън", където играе ролята на наивно и добро момче, което би направило всичко за своите приятели. Свързахме се с Милко, за да разберем какво прави той вкъщи и как карантината се е отразила на ангажиментите му. Ето какво ни сподели той:

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

Мием си ръцете по около 400 пъти на ден, както и всичко наоколо - подовете с препарат, дръжките на врати и ключовете със спирт и най-важното - излизаме навън само по 2 причини - до кварталния магазина веднъж на няколко дни и да разходим кучето.

Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?

Според мен относително бързо се усетихме за мащаба на опасността и се самокарантинирахме вкъщи.


От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?

От срещи с приятелите и близките ни, от разходките навън, от работата ни, също така от източниците ни доходи.

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

Различно е всеки ден. Понякога се организираме и свършваме хиляди неща - чистим, готвим, прибираме, играем с децата, учим, четем - друг път не ни тръгва деня и цял ден гледаме филми и сериали, мажем филии и мързелуваме.

Двете деца на Милко и Боряна


Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Трудно е. Никога не сме били в такова положение досега и понякога депресивните мисли надделяват. Все пак това, което успява да ни балансира е, че сме заедно и имаме толкoва много неща да направим заедно.

Любим плейлист и песни в тези затворени дни?

Боряна (жена ми): Слушам много Benjamin Clementine и OST на сериала The End Of The F***ing World

Милко: Срам - не срам, наскоро открих Жлъч, и наваксвам пропуснатото. Иначе покрай децата и някакви комерсчета тип Crazy Frog се завъртат.

Филми и книги, които бихте препоръчали?

Винаги е трудно, кои точно книги и филми да избереш измежду всички любими, но все пак ще се опитаме:

Милко: Сега е моментът да се обърнете към дебелите класики, които сте отлагали за когато имате повече време. Иначе аз много обичам да чета биографии на режисьори и паралелно да гледам филмите им. Особено тази на Милош Форман (Повратна точка) ми е особено жизнеутвърждваща.

Боряна: Обичам да чета Достоевски, Оруел. Уилям Уортън, Рей Бредбъри, Фредрик Бакман

Филми - от тазгодишните (не че успяхме да изгледаме много) категоричните ни фаворити са "Джоджо заека", "Жокера" и "1917".

Какво бихте посъветвали всички други?

Да се заредят с търпение към трудните седмици (дано не са месеци), които ни предстоят, да ограничат социалните мрежи и да си стоят вкъщи. Да не забравяме, че на всички ни е ужасно странно/трудно/страшно и да бъдем малко приемащи и разбиращи.

 

Интервю на Илиана Симеонова