#София вкъщи - Писателят Мартин Колев: Правя пролетно почистване, йога и много четене

icon
Sofialive.bg
Източник: Мартин Колев

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредицата #София вкъщи какво правят с времето си различни софийски персонажи.

Мартин Колев е създател на трите части на романа "Софийски магьосници", който преобърна представите на хората за реалистичното в София и ги накара да открият и в нереалното частичка от действителността. Решихме да се свържеш с Мартин и да разберем какво прави вкъщи. Може би нов роман? 

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

Следвам стандартните препоръки: стоя вкъщи освен като ходя до магазина или аптеката, там изчаквам реда си на разстояние, мия си ръцете по-усърдно от всякога. Прави ми впечатление напоследък тази тенденциозна реплика: „да предпазим себе си и близките си“. Ситуацията с COVID-19 ни припомня, че не обитаваме само своя малък, частен свят, че трябва да мислим както за себе си, така и за всички наоколо ‒ и близки, и непознати. В крайна сметка, независимо дали го желаем или не, всички сме част от едно голямо семейство.

Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?

Не се е променило много, но аз си падам параноик ‒ като прочетох за пръв път за вируса, си казах: „О, не!“. И често-често през последните седмици си повтарях: „О, не! О, не!“. Сега пак ми иде да си го кажа, но няма смисъл ‒ обективната реалност задмина развинтеното въображение.

От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?


От външния свят.

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

Главно в подготовка за тежък изпит. Освен това: в пролетно почистване (какъв по-добър момент от сега?), готвене (добре оползотворено време с бонус храна), занимания с онлайн курса на творческа академия „Заешка дупка“, писане, упражнения (важна част от графика при заточение вкъщи), телевизия и компютърни игри…

Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

С четене на надеждни информационни източници. С йога и (опити за) медитация. Със заглушаване на вътрешните гласове и заместването им с приятелски разговори ‒ ако не на живо, поне онлайн. Иначе избягвам кисненето в социалните мрежи, защото ме паникьосва допълнително.

Любим плейлист и песни в тези затворени дни?

Залагам на мелодична, добродушна музика, насочена повече навън, отколкото навътре. Слушам много Аланис и други от графата „доброто старо време“. Докато готвя, пускам джаз радио; докато пиша и чета ‒ space ambient и chillstep.

Филми и книги, които бихте препоръчали?

Струва ми се добро време за ескапизъм, особено многотомен. Фентъзи епоси, безкрайни комикси… любовните романи навярно също ще привлекат нови читатели. Бих препоръчал литература, която ви кара да се чувствате добре или спомага за това ‒ включително ню ейдж класики като Екхарт Толе, Луиз Хей и пр. Набелязал съм си и няколко от научнопопулярните тухли на изд. „Изток запад“, за които обикновено времето не стига. Не съм попадал на сносни филми скоро, гледам предимно сериали ‒ „Бургерите на Боб“, „Паркове и отдих“ и др. Очаквам с нетърпение онлайн постановките на „Сфумато“.

Какво бихте посъветвали всички други?

Прекарах голяма част от последните години в сравнителна изолация, плод на която са трите части на „Софийски магьосници“. Настоящата ситуация е сходна и използвам наученото от писането ‒ най-важното е да не стоиш без работа. Дисциплината и планирането са незаменими приятели, раздвижването ‒ също. Времето вкъщи тече по друг начин ‒ няма я офисната обстановка, да го държи под контрол. Водете си дневник. Грижете се за себе си. Не се срамувайте да поискате подкрепа. Ще преминем през това изпитание със задружни усилия.