#София вкъщи - Писателката Цвета Тодорова: Отдавам се на поезия, настолни игри и хубава българска музика

icon
Sofialive.bg
Източник: Цвета Тодорова

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредицата #София вкъщи какво правят с времето си различни софийски персонажи.

Цвета Тодорова е една от младите надежни в българската поезия, които са доказали, че от най-трудните моменти излизат най-добрите произведения. Нейните стихове винаги са насочени към любовта във всичките й измерения и не правят компромис с това. Решихме да се свържем с Цвета, за да разберем дали карантината й е помогнала да се усамоти и да получи повече творческо вдъхновение. Ето какво ни сподели тя:

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

За да предпазя себе си, мия ръцете и лицето си по 15 пъти минимум на ден, ползвам и дезинфектанти. Пия витамини ежедневно.

Близките ми ги предпазвам, като не се виждаме, а комуникираме, благодарение на технологиите.

Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?


На моменти има паника при мен, Кристиян (приятелят ми) е човекът, който ме “вдига” в такива моменти. Последните дни не включвам телевизора и чета избирателно сутринта за няколко минути, достатъчно, за да добия представа какво се случва тук и по света. Не мога да кажа, че не ме е страх, защото не е така.

От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?

От тренировките във фитнес залата и “свободата” да изляза без цел. Смятам, че след епидемията, ще ценим и най-малките неща, които ни заобикалят.

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

С приятеля ми Кристиян Янкулов спим до малко по-късно, четем, гледаме любимия ни сериал, играем настолни игри и си говорим. Чистим и готвим постоянно. (аз главно)

Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Благодарение на моите любими хобита - да чета и да отделям време, за да пиша.

Любим плейлист и песни в тези затворени дни?

Всичко на Queen и Кристиян Янкулов!

Филми и книги, които бихте препоръчали?

Филми - “Любов и баскетбол”, “Тетрадката”, а за книга, както винаги - “Кривата на щастието” и “Хората, които променят България”, любимите и на двама ни с Кристиян!

Какво бихте посъветвали всички други?

Да използват времето си за всички неща, които са отлагали, да се погрижат за себе си и да не спират да бъдат добри! Най-важното - да бъдат живи и здрави.

 

Интервю на Илиана Симеонова