#София вкъщи - Актрисата Силвия Петкова: Упражнявам кулинарните си умения и разказвам приказки

icon
Sofialive.bg

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредицата #София вкъщи какво правят с времето си различни софийски персонажи.

Силвия Петкова е една от най-утвърдените актриси в театъра, киното и телевизията. Познавате я от филмите "Лов на дребни хищници", "Радостта и страданието на тялото" и "Нашите малки различия", сериалите "Под прикритие", "Революция Z" и "Пътят на честта". Близо десетилетие вече играе в театър „София“, където е във водещите роли в най-важните постановки от репертоара. Ето какво ни сподели тя за дните й по време на карантината. 

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

Спазвам въведените в страната ни мерки. Излизам само при крайна необходимост, когато трябва да пазарувам за нас и за възрастните си роднини, слагам маски и ръкавици, страня от хората. Правя каквото мога, за да може, ако се окаже, че съм носител на вируса, да предпазя всички околни.

Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?


Още когато вируса се разрастваше в Китай, мъжът ми започна да се тревожи и да алармира, но аз тогава го възприемах като еболата преди няколко години - тя така и не стигна до България. След това приятелка от Италия даде знак, че е болна и че положението е страховито - тогава се замислих по-сериозно. И вече с първия регистриран случай в България сами се сложихме под “карантина”, подготвихме се с план за действие при няколко различни сценария и вече от 9-ти март си стоим само вкъщи.

От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?

От любимата си работа. Затворени бяха първо театрите. После спрях и със записите на “Хари Потър”, след това и с озвучаването на рекламите. От професионална гледна точка всъщност се наложи да спра с всичко. От лична - не съм виждала майка си вече 20 дни, баба я виждам веднъж в седмицата, когато ѝ нося провизии, но седя на два метра от нея, така че пак не се брои. Не съм виждала приятелите си много време вече, но вярвам, че няма все да е така!

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

Отдавна не бях имала почивни дни и сега с радост се наслаждавам на семейството си. Упражнявам кулинарните си възможности, чистя от време на време. Сериозно сме се захванали с междублоковото пространство, което ни е едничкия шанс да сме навън, така си го поддържаме чисто, красиво и зелено. Отделно доста сериозно с колегата ми Росен Белов сме се захванали с инициативата “Приказка ми Разкажи” - работим по Фейсбук, Инстаграм профилите и доста от времето ми минава на Фотошоп и монтаж на приказките, които все повече хора ни изпращат, а ние качваме в YouTube канала си.

Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Не съм изпадала в паника. Аз обичам да действам предварително преди най-лошото да се е случило. Да бъда подготвена. Много от близките ми в началото, когато им казвах да се замислят, реагираха със смях и лека насмешка, но днес виждат, че не са били прави. Аз живея с мисълта, че каквото има да става, ще стане. Правя каквото мога - да става каквото ще. Не възприемам бедствията и стихиите във Вселената като нещо лошо - напротив. Разсъждавам за причините, поради които се случват дадени неща.

Любим плейлист и песни в тези затворени дни?

Не се ограничавам само в един стил. Слушам разнообразна музика според настроението си. Човек може да разбере всичките ми чувства през времето в плейлиста ми “Любими” в YouTube. Всеки, който иска да чуе моята любима в момента музика, трябва само да напише името ми там и да чекне канала ми.

Сега най-любима ми е песента от шапката на сериала “Новият Папа” - Sofi Tukker - Goodtime Girl.

Филми и книги, които бихте препоръчали?

Моят филм за всички времена все още си остава “Modigliani” с Анди Гарсия. Сериалът ми е “Toboo” с Том Харди.

Книгите са много. Като почнем от всичко на Ричард Бах, минем през “Стопанката на Господ” на Розмари ДеМео и стигнем до сегашната ми вълна - Харуки Мураками. В момента след “Кафка на плажа” и “Норвежка Гора” дочитам “Убийството на Командора”.

Какво бихте посъветвали всички други?

Да си останат вкъщи (тези, които имат тази възможност). Да се обичат и да не се поддават на стресиращата обстановка. Има много вдъхновяващи неща, които да извлечем от нея!Вярвам, че когато всичко свърши ще бъдем нови и много по-добри ЧОВЕЦИ! Осъзнали даденостите си и ценящи околния свят повече от преди. Бъдете здрави и пазете себе си и останалите. Бог да ни благослови.

 

Интервю на Илиана Симеонова