Ако забележите едно от тези неща, бягайте при доктора

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Лошият дъх, известен още като халитоза, засяга 1 от 4 души по света. Важно е да поддържате добра устна хигиена, защото тя е пряко свързана със здравето ви. Можете да използвате някои природни средства у дома, за да поддържате дъха си свеж, но ако това е проблемът не се решава, тогава е препоръчително да посетите вашия зъболекар.

За ваше улеснение сме направили списък с неща, които причиняват лош дъх и съвети за това как да го предотвратите.

1. Премахнете налепите по сливиците си

Налепите по сливиците са тези малки бели петна, разположени по сливиците. Те една се забелязват, но причиняват лош дъх, защото привличат бактерии и микроби.

Някои естествени начини за решаване на този проблем са използването на вода за уста, гаргара с ябълков оцет и гаргара с топла солена вода.

2. Не пропускайте закуската

Закусването наистина е най-важното хранене за деня за тялото ви, включително и за дъха ви. Проучване показва, че тийнейджърите, които не закусват, страдат от лош дъх повече от тези, които го правят.


Важно е да ядете здравословна закуска с ниско съдържание на захар като маруля, ябълки, кисело мляко, прясно мляко и всякакви храни, богати на фибри.

3. Дишайте през носа

Дишането през устата ви може да причини хроничен лош дъх, тъй като задържа производството на слюнка. Ето защо дишането през носа е добрият избор.

Въпреки това, той има и други странични ефекти, които могат да повлияят негативно на устната ви хигиена. Може да причини заболяване на венците или да причини стрес и безпокойство. Едно проучване заключава, че дори децата могат да страдат от лош дъх, ако дишат през устата си.

4. Пийте много вода

Яденето на тежки и мазни храни може да причини лош дъх, тъй като съставките в нея преминават през кръвоносните пътища към белите дробове и в резултат на това излизат през дъха ви като уригване или просто като дишане. Винаги обаче има решение за лошия дъх, ако решите да ядете тези храни.

Какво да правя:

Пикантни храни: Вземете дъвка без захар, след като приключите с храненето.

Кафе и вещества: Пийте вода преди и след хранене, за да изплакнете устата си.

Риба: Яжте лимон преди да започнете с храненето.

5. Почистете зъбите си с конец, за да премахнете плаката.

Въпреки че посещението при зъболекар за вашия проблем с плаката е полезно, то може да е от полза само временно, защото бактериите винаги могат да навлязат, когато ядем и пием.

Ето защо почистването с конец за зъби може да бъде добър начин за премахване на плаката от зъбите ви и предотвратяване на лошия дъх — помага за премахване на всички частици, които са останали между зъбите ви. След почистването с конец е хубаво да изплакнете добре устата си, за да премахнете всички бактерии.