Разкриха защо телефонът ни прегрява и как да го предотвратим

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

4 часа и 10 минути е средното време, което хората прекарват на мобилните си телефони. Следователно най-малкото, което очакваме, е телефонът, с който извършваме толкова много дейности, да работи оптимално. И когато това не се случи, може да се стигнете до напрегната ситуация.

Един от проблемите, с които може да се сблъскате, е прегряване на вашия смартфон. Ето защо ние решихме да ви помогнем като разкрием какво е онова, което кара телефона ви да прегрее, за да спрете да го правите.

Освен очевидните признаци на прегряване като усещането, че смартфонът ви е станал малко по-топъл от обикновено или получаване предупреждение за това, има и много други неща, които могат да са признак, че телефонът ви прегрява. Ето ги и тях:

  • Работата на телефона става все по-бавна, отварянето на някои приложения отнема известно време или се затварят внезапно.
  • Светкавицата на камерата спира да работи.
  • Зареждането на батерията отнема повече време от обикновено или изобщо не се зарежда.
  • Екранът може да се затъмни или дори да се изключи.
  • Имате прекъсвания на сигнала.

Какво води до прегряването?

1. Оставяте го за дълго време навън на висока температура

Въпреки че може да звучи очевидно, в горещ ден избягвайте да оставяте смартфона си на слънце или в колата си. Понякога го правим без дори да се замисляме, например, ако обядваме  на открито и оставим телефона на масата, докато се храним или дори докато си правим снимки на плажа. Същото може да се случи и когато използваме навигационната система на телефона си, докато устройството е поставено на предното стъкло на автомобила.

2. Оставяте го близо до вашия компютър, таблет или друг телефон

Обикновено съвсем несъзнателно поставяме едно до друго всички устройства, от които се нуждаем. Ако някое от тези устройства се нагрее, то ще предаде топлината си на другите ви устройства, ще промени и тяхната температура и ще повлияе на работата им в дългосрочен план. Ето защо е най-добре да ги държите далеч едно от друго.


3. Носите мобилния си телефон в джоба си

Ако е много горещ ден и добавите към това топлината на тялото си, ще ви бъде много трудно да охладите телефон, който прегрява или дори да предотвратите това да се случи. Ето защо не е препоръчително да носите телефона си в джоба през цялото време, камо ли в много горещ ден.

4. Обръщате малко внимание на това, което прави телефонът ви

Оставянето на телефона близо до източник на топлина не е единствената причина, поради която може да прегрее. Вътрешните компоненти на телефона също могат да се нагреят значително. Ако имате този проблем, деактивирайте някои функции като локализация или ненужните процеси, като фонови данни, които консумират ресурси и енергия от мобилния ви телефон.

5. Оставяте активни WI FI връзката и Bluetooth

Много пъти нашите телефони работят без да го осъзнаваме. Например, ако сме на място със слаб сигнал или лоша интернет връзка, мобилният ни телефон ще продължи да търси мрежи или, в случай на Bluetooth, да търси други устройства, към които да се свърже. Ако вашият смартфон започне да се нагрява, опитайте да изключите връзките, поне докато не регулира температурата си.

6. Не използвате тъмен фон и други енергоспестяващи режими, които устройството позволява, като самолетен режим

Ако телефонът ви се струва малко по-топъл от обикновено, опитайте да използвате тъмния режим, който намалява яркостта на екрана и следователно генерира по-малко топлина. Това може да се активира от общите настройки на телефона ви или от някои популярни приложения, като Facebook или WhatsApp. Друг трик за охлаждане на вашето устройство е да активирате самолетен режим, който също намалява вътрешната работа на телефона.

7. Извършвате сложни дейности

Ако обичате да играете игри на телефона си или да гледате филм, или цял сезон от сериал на вашия смартфон, имайте предвид, че тези действия могат да накарат мобилния ви телефон да се нагрее малко повече от обикновено. Като използвате екрана толкова дълго, той принуждава вашите процесори да работят повече, генерирайки повече топлина.

8. Зареждате батерията неправилно

Проблемите с батерията и нейното зареждане обикновено са най-честите причини за прегряване на вашия мобилен телефон. Ето защо трябва да избягвате да правите определени грешки, като например да използвате телефона, докато го зареждате или да използвате зарядното на друг модел телефон. Друга грешка, която може да генерира повече топлина по време на зареждане, е да го поставите под възглавница или върху повърхност, която не му позволява да се проветрява правилно.

9. Не актуализирате приложенията си

Старайте се винаги да поддържате телефона си актуален. Това се отнася както за операционната система, така и за приложенията, тъй като в много случаи те служат за коригиране на някои грешки и подобряване на процесите в работата на телефона, което може да повлияе на нагряването на вашето устройство.

Също така се старайте да почиствате приложенията, които не използвате. Може би някои от тях работят във фонов режим, което генерира повече работа за процесора и батерията на вашия телефон.