Какво ще се случи с тялото ни, ако спрем да приемаме сол?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Когато решим да започнем да се храним здравословно, солта често е едно от първите неща, които искаме да премахнем от диетата си веднъж завинаги. Въпреки че е вярно, че яденето на твърде много сол е вредно за вашето здраве, липсата на достатъчно натрий на дневна база също може да ви повлияе и то негативно. Натрият е основен електролит, който е отговорен за задържането на течности в клетките на тялото ви и пълното му премахване от вашата диета може да не е най-добрият избор за здравето и красотата на вашата кожа.

Ето какво ще се случи, ако не приемаме сол вече: 

1. Може да получите окосмяване, белези или оцветявания по кожата с течение на времето

Въпреки че следенето на количеството сол, която ядете, определено може да е от полза за вашето здраве, пълното й премахване от диетата ви може да не е най-добрият избор. Когато не приемате достатъчно натрий ежедневно, с течение на времето това може да повлияе на инсулиновата ви резистентност, което от своя страна ще се забележи върху кожата ви. Ако тялото ви не реагира добре на инсулина, това може да доведе до нежелано окосмяване и петна по кожата, от които не е лесно да се отървете.

Следването на диета с ниско съдържание на натрий може да е точно това, което лекарят е предписал за хора, които вече страдат от сърдечни заболявания. Но ако никога не сте се оплаквали от сърцето си, яденето на по-малко сол, отколкото тялото ви се нуждае, всъщност може да не е най-доброто решение. Когато сърдечно-съдовото ви здраве е извън равновесие, това може да се види върху кожата ви и да получите синя или лилава мрежеста шарка върху кожата на лицето си.

3. Кожата ви може да изсъхне

Поддържането на кожата ви добре хидратирана е от ключово значение, ако искате лицето ви да изглежда младо и гладко. Пълното премахване на солта от вашата диета всъщност може да ви попречи да постигнете това, защото когато тялото ви не получава достатъчно натрий, това може да причини симптоми, подобни на дехидратация. Това от своя страна може да накара кожата ви да изглежда суха и набръчкана, особено около устата и очите.


4. Кожата ви може да загуби своята еластичност

Може да харчите много пари за скъпи кремове и овлажнители, които имат за цел да направят кожата ви да изглежда блестяща и мека, но липсата на достатъчно натрий всъщност може да провали всичките ви усилия. Ако в тялото ви има твърде малко натрий, това може да накара кожата ви да загуби обема и еластичността си и да изглежда отпусната.