Премахнете тези навици, защото са много вредни, а дори не подозирате (ВТОРА ЧАСТ)

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

5. Изключили сте захарта

От намаляване на риска от диабет и по-бавно стареене до по-добър сън и загуба на тегло, ползите от намаляването на захарта са огромни. Въпреки това, ако тотално изключите захарта от менюто си, това може да доведе до добавяне на изкуствени подсладители в храната и тези продукти могат да бъдат също толкова лоши, колкото самата захар, причинявайки диабет и затлъстяване.

Захарта може да бъде част от балансирана диета, просто изберете цели плодове вместо сок или бисквити. По този начин вие също ще консумирате естествените фибри, които помагат на тялото ви да работи по най-добрия начин.

6. Махате жълтъците

Яйцата са сред най-питателните храни на планетата. Те имат много витамини и почти малко от всички хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае. Но когато се откажете от жълтъка, вие изхвърляте повече от половината от хранителните вещества. И нещо повече, жълтъкът е там, където е холинът, рядко хранително вещество, което се използва за изграждане на клетъчни мембрани и играе специфична роля в мозъка.

Мазнините, които осигурява цялото яйце, са полезни – толкова много, че са свързани с намаляване на риска от сърдечни заболявания и повишаване на „добрия“ холестерол.

7. Предпочитате салата пред месото


Салатите са страхотни, но ако пълните стомаха си с маруля, може да не оставяте достатъчно място за правилното количество протеин. Протеинът играе роля в създаването и поддържането на всяка клетка в тялото. Без него може да загубим мускулна маса и имаме по-слаба имунна система, коса и нокти.

Освен това вероятно ще се почувствате по-малко удовлетворени след нископротеинови ястия и ще останете гладни. Диетите с високо съдържание на протеини забързват метаболизма и намаляват приема на калории и апетита.

8. Купувате овкусени кисели млека

Яденето на кисело мляко се счита за здравословен навик, тъй като има големи ползи за здравето. Съдържа калций, пробиотици, които са полезни за нашия организъм и имунна система, витамини, протеини и други полезни вещества. Въпреки това повечето овкусени кисели млека, които купуваме, имат много добавени захари и подсладители. Така че, ако наистина обичате кисело мляко с плодове, помислете дали да не си го направите сами вкъщи, като смесите ръчно набрани плодове и обикновено кисело мляко.

9. Пиете твърде много вода

Водата съставлява по-голямата част от телесното ни тегло и е жизненоважна за нас. Пиенето на твърде много може да доведе до свръххидратация и наддаване на тегло. Свръххидратацията може да бъде много сериозна. Това се случва, когато количеството сол и други електролити в тялото ви стане твърде разредено, което разрушава нормалните функции на тялото.