Лесни трикове, които ни помагат да се справим с разширените вени завинаги

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Подутите и разширени разширени вени са доста често срещани и много хора се сблъскват с тях в някакъв момент от живота си. За съжаление, тези болезнени вени няма да се излекуват с времето, но можете да направите много, за да облекчите досадните симптоми. Освен медицинското лечение, има някои промени в начина на живот, които могат да помогнат за намаляване на появата на разширени вени.

Ето ги и тях: 

1. Спете с възглавница между краката

Ако спите настрани, поставянето на голяма възглавница между коленете може да помогне за облекчаване на симптомите на разширени вени. Освен че подобрява стойката ви и облекчава болките в гърба, спането с възглавница между краката ви може да подобри кръвообращението и да ви предпази от досадните отоци и изтръпване на крайниците ви. Когато повдигнете краката си над нивото на сърцето, това насърчава притока на кръв и може да помогне за предотвратяване на разширените вени.

2. Заложете на широки дрехи

Въпреки че прилепналите дрехи могат да ви направят да изглеждате привлекателни, твърде честото им носене не е от полза за здравето ви. Тесните дрехи, които притискат кръста и краката, ограничават притока на кръв и могат да допринесат за болезнените разширени вени.

3. Дръжте краката си повдигнати


Повдигането на краката ви колкото е възможно по-често е един от най-лесните и ефективни начини за успокояване на болезненото усещане от разширени вени. Когато повдигнете краката си над сърцето, това помага на кръвта да тече обратно към сърцето, предотвратявайки образуването на кръвни съсиреци. Дори ако работите в офиса и трябва да седите на бюрото си с часове, поставянето на краката на стол може да помогне за облекчаване на подуването на краката ви.

.4. Зарежете високите токчета

Въпреки че любимите ви обувки на висок ток определено са чудесно допълнение към визията ви, ежедневното им носене може да влоши разширените ви вени. Вместо това изберете обувки с нисък ток, които може да изглеждат също толкова стилни и с тях да натоварват повече мускулите на прасеца, което е полезно за вените ви.

5. Ползвайте стълбите вместо асансьора

Въпреки че изглежда изкушаващо да вземете асансьор, когато се чувствате уморени, изборът на стълбите ще ви помогне да изгорите допълнителни калории и е много по-добър вариант за вашите подути вени. Докато се изкачвате по стълбите и повдигате прасеца си, той свива мускулите на краката ви, помагайки за изтласкването на кръвта обратно нагоре по краката ви.

6. Вземете вана със сол

Добавянето на малко сол към ваната ви прави чудеса за вашите уморени мускули и може също така да успокои възпалението, причинено от разширени вени. Въпреки че няма да излекува вашите вени напълно, вземането на вана със сол може да подобри кръвообращението и да намали разширените вени.