Спешно трябва да промените тези навици, защото са вредни за здравето (ВТОРА ЧАСТ)

icon
Sofialive.bg
Източник: Pexels

5. Белене на кожата

Може да е изкушаващо да се белите сами, след като сте изгорели на плажа, но е по-добре да устоим на това желание. Беленето е естествен процес и е знак, че тялото ви се опитва да се отърве от увредените клетки. Докато това се случва, кожата ви е открита и уязвима, така че е по-добре да оставите този слой кожа да се отлепи сам.

Най-добрият начин на действие в този момент е да овлажните зоната (за да успокоите изгорената кожа) и да пиете допълнително вода (за да избегнете дехидратация). Можете също така да носите по-дълго облекло, когато излизате навън, за да избегнете допълнително UV увреждане. За да избегнете бъдещи изгаряния, е разумно да нанасяте слънцезащитен крем с 50 фактор на всеки 2 часа, когато сте изложени на силна слънчева светлина.

6. Ежедневно носене на високи токчета

Те са красиви и ви правят по-високи, но носенето им за дълъг период от време може да бъде вредно (буквално и преносно) за тялото ви. Едно проучване установи, че жените, които ежедневно носят обувки с висок ток, имат проблеми с краката. Могат да се случат следните неща, ако ги носите всеки ден:

  • Наранявания на глезена като изкълчване, счупване, охлузване, навехване, които могат да бъдат причинени от грешна стъпка и загуба на равновесие.
  • Остеоартрит в коляното, причинен от напрежението в ставите.
  • Деформации на стъпалото и пръстите (известни още като буниони).
  • Проблеми с гърба, причиняващи изместване на позицията на гръбначния стълб.
  • Болка и подуване.

7. Хранене твърде бързо

В този забързан свят сме склонни да бързаме с всичко – включително с храненето. Но това е вредна практика, която може да доведе до наддаване на тегло. Според едно проучване 60 процента от децата, които хапват храната си бързо, преяждат. Междувременно друга изследователска група установи, че хората, които ядат бързо, образуват голямо количество мазнини около талията, високо кръвно налягане и високи нива на кръвна захар.


Хората със забързано ежедневие обикновено ядат големи хапки и дори не ги дъвчат, което може да доведе до лошо храносмилане. Бавното хранене, от друга страна, може да ви помогне да се почувствате по-удовлетворени от храната си. Проучване показва, че ако контролирате бързината на храненето си, може лесно да контролирате и теглото си.

8. Избор на храни с ниско съдържание на мазнини или продукти, които „звучат здравословно“

Не всички продукти с ниско съдържание на мазнини или без глутен автоматично са полезни за вашето здраве. Понякога тези преработени храни може да съдържат повече захар от техните недиетични аналози. Няколко примера за тези "нискомаслени" - но не наистина по-здравословни продукти са подсладени зърнени закуски, ароматизирани кафе напитки и кисели млека. И яденето на тази богата на захар храна може да причини прекомерен глад, наддаване на тегло и редица заболявания.

Зареждането на хладилника със зеленчуци, малко количество въглехидрати и достатъчно месо или протеини на растителна основа също е опция за добре балансирано хранене, което не съдържа твърде много калории.

9. Скубане на косми от носа

Малките косми в носа ви са част от защитната система на тялото ви – те помагат да не навлизат прах, алергени, насекоми и други неща в белите ви дробове. Освен красотата, няма реална полза от премахването на косми от носа. И изтръгването им може дори да причини дразнене и инфекция. Може също така да предизвика врастнали косми, които се характеризират с болка и сърбеж.

Носът свързан с черепа чрез различни кръвоносни съдове. Това е силно чувствителна зона, където инфекциите се разпространяват лесно и могат бързо да ескалират в нещо по-сериозно.

Ако наистина искате да се отървете от тези малки косъмчета, които може да стърчат от носа ви, вместо да ги издърпвате с пинсети, използвайте ножица, за да ги подстрижете.

ВИЖТЕ ПЪРВАТА ЧАСТ ТУК!