Тези всекидневни навици могат да ви причинят големи пролеми - Премахнете ги

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Общото вярване предполага, че са необходими 21 дни последователно правене на нещо, преди то да се превърне в навик, но експертите казват, че няма фиксирана времева линия, която да направи поведението автоматично. Може да отнеме по време между 18 и 254 дни, в зависимост от това колко лесна или трудна е новата рутина. Но понякога има вредни навици, които трябва незабавно да премахнем. И колкото по-бързо преминем към по-добри практики, толкова по-добро ще бъде качеството ни на живот.

Ето за кои вредни навици става въпрос:

1. Използване на аларма за ставане

Разтърсващият шум от алармата ви събужда внезапно, което може да бъде вредно за сърцето ви. Може да причини повишаване на кръвното налягане и повишаване на нивата на стрес поради прилив на адреналин. И така, как да се събудим без силното звънене на нашите часовници и телефони?

Експертите препоръчват установяване на последователна рутина за сън, като се опитвате да заспите и да ставате по едно и също време всеки ден без аларма. Можете също така да практикувате постепенно събуждане на естествена светлина. Отварянето на щорите и завесите или поставянето на леглото ви на място, където слънчевата светлина пада директно, може да помогне. Ако трябва да се събудите преди изгрев слънце, можете да настроите алармата си с по-успокояващи звуци. 

2. Поддържане на къщата прекалено чиста

Абсолютната чистота е задължителна в някои места като болници, например. Но в къщата напълно стерилната среда може действително да предизвика определени заболявания. Проучване гласи, че децата, които са израснали в селските райони и са били изложени на бактерии, полени и животински пърхот, имат по-силна имунна система. Междувременно тези, които са отгледани в много чиста среда, са по-склонни да развият сенна хрема, астма и алергии.


Някои микроби също са полезни за тялото, защото ни помагат в нашата физиология, метаболизъм и мозъчни функции. Но това не означава, че трябва да спрете да чистите и да живеете в мръсотия. Например, децата могат да мият ръцете си с нормален сапун вместо с антибактериален. Или ако играчка падне на пода, който не е много мръсен, просто почистване с ръка ще свърши работа и няма нужда да дезинфекцирате всичко.

3. Прием на твърде много витамини и добавки

Повечето хора, които приемат мултивитамини, го правят, за да запълнят празнините в храненето. Но според проучвания, приемането на тези добавки не добавя никакви ползи за нашето здраве. Те не намаляват риска от сърдечни заболявания или рак и не помагат за предотвратяване на загуба на паметта или намаляване на умствените способности. Една доказано ефективна добавка обаче е фолиевата киселина (приета преди или по време на бременност), която помага в борбата срещу дефектите на невралната тръба при бебетата.

Експертите предупреждават и за приемането на водоразтворими витамини в огромни дози. Твърде много от витамин С може да причини камъни в бъбреците, а прекомерните количества витамин А могат да засегнат черния дроб. Най-добрият вариант е да си набавите тези лекарства чрез хранене.

4. Премахване на кожичките

Повечето процедури за маникюр и педикюр включват премахване на кожичките. Това може да направи ноктите ви да изглеждат по-привлекателни, но вие също така премахвате една от естествените форми на защита на тялото си. Кожичките помагат за предпазването на новите нокти от бактерии и тяхното премахване може да причини увреждане на кожата, сухота или инфекции.

Друг навик , който трябва постепенно да премахнете, е да използвате ноктите си като инструмент - за отваряне на кутии или буркани, отлепване на стикери или отваряне на ключодържатели. Тези дейности могат лесно да счупят ноктите ви, така че един експерт предлага вместо това да използвате подходящи инструменти, като ножици или други устройства.

ВИЖТЕ ВТОРАТА ЧАСТ НА ОСТАНАЛИТЕ НАВИЦИ ТУК!