Тоалетната далеч не е най-мръсното нещо в дома - ще се учудите къде живеят най-много бактерии

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Ще се учудите да разберете, че тоалетната чиния далеч не е най-мръсното място в дома ви. Там се съдържат далеч по-малко бактерии, от тези, които живеят в собствената ви възглавница. Там се натрупват 17 000 пъти повече бактерии, отколкото на тоалетна седалка, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на американско изследване.

Вероятно ще се замисляте по-често за смяната на чаршафите и калъфите на възглавниците след като се запознаете с това изследване, което установява 3 милиона бактериални колонии върху калъфки на възглавници, които не са прани една седмица.

Специалистите, извършили експеримента, са взели проби от непрани калъфки на трима доброволци. В тях са открили бактерии, които могат да предизвикат кожни инфекции и силно възпаление.

От анкети е известно, че някои хора сменят калъфките на възглавниците си на 21 дни, докато дерматолозите препоръчват това да се случва два пъти седмично.

"Когато спим, замърсяваме чаршафите с мъртви клетки (около 50 милиона на ден), които са резултат от пот, грим, лосиони, косми, полен, пърхот, мухъл, гъбички, мръсотия от домашни любимци, бактерии и вируси", обяснява д-р Хадли Кинг, дерматолог, който води упражнения на студенти в медицинския колеж "Вейл" към Корнелския университет.

"Мъртвите кожни клетки и потта са храна за акарите, те ги привличат в леглото и им помагат да се размножават", добавя той. Кинг обяснява, че ако калъфката не се сменя цяла седмица, може да се развият алергии, инфекции, акне и възпаления на кожата.