Учени: Тези странни навици могат да ви помогнат да живеете по-дълго и щастливо

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Ако държите на здравето си, но не искате да се лишавате от удоволствията на живота, тогава имаме добра новина: има научно доказан изход! Най-големите умове в нашия свят са открили необичайни, но приятни навици, които могат да помогнат на човек да остане едновременно здрав и щастлив. Те дори могат да ви помогнат да имате по-дълъг живот!

Като например:

1. Най-доброто време за сън е от 22 часа до 6 сутринта

Лекарите са създали цяла система, която обяснява кои органи по кое време се възстановяват и защо се спи от 22 до 6 сутринта е по-добре, ако искате да живеете по-дълго.

Например, имунната система се бори с вирусите и премахва токсините от тялото от 21 до 23 часа. Черният дроб се възстановява активно от 23:00 до 1:00, а белите дробове се изчистват от 3:00 до 5:00. Ето защо можем да имаме лека кашлица в този период от време. Червата се изчистват по-близо до сутринта, от 5 до 7 сутринта.

2. Игнорирайте общественото мнение

Учени от САЩ твърдят, че игнорирането на общественото мнение може да помогне на човек да живее по-дълго. Когато мислим за реакциите на хората около нас, сме по-сдържани, по-малко спонтанни и по-често нервни.


3. Вземете слънчеви бани

Слънчевата светлина ни доставя витамин D. Освен че помага в борбата с депресията, която често е причина за появата на много заболявания, но и намалява риска от диабет.

През 2016 г., по време на големи изследвания, биохимиците установиха, че хората, които правят слънчеви бани повече от 1 час на ден, са с 67% по-малко склонни да развият какъвто и да е вид рак, отколкото тези, които не прекарват толкова време под слънчевите лъчи.

4. Мийте зъбите си и взимайте душ по-рядко

Ако сте от хората, които обичат да си взимат душ често, може да искате да преосмислите нещата. Лекарите от Cranley Clinic в Лондон доказаха, че неподходящият сапун в комбинация с гореща вода лишава кожата ни от защитния й слой мазнина. В дългосрочен план този слой изсъхва и не може да защити тялото. Ето защо си струва да вземете душ по-рядко и внимателно.

Зъболекарите казват подобни неща: твърде честото миене на зъбите и използването на вода за уста може да навреди на емайла. Това е особено вярно, ако искате да ги миете веднага след хранене, защото много продукти правят емайла по-мек, което прави зъбите по-лесни за увреждане.

5. Яжте повече домати

Американски учени от университета Тъфтс в Бостън проведоха изследване, което им отне 11 години. Те сравняват здравословното състояние на 5000 участници заедно с храната, която консумират, и стигат до извода, че човек може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания с 26%, като включи домати в диетата си.

Според специалистите всичко се дължи на съдържащия се в доматите антиоксидант, наречен ликопен. Това е нещото, което придава червения цвят на доматите. Ето защо добавянето на резен домат към сутрешния ви сандвич може да ви донесе много ползи.

6. Отървете се от будилника си

Това е особено вярно, ако звъни силно. Също така, отървете се от чайници, таймери, аларми и други шумове.

Японски изследователи твърдят, че хората, особено тези с високо кръвно налягане, са изложени на по-висок риск от получаване на инфаркт от рязък силен шум. Освен това такива остри звуци влияят негативно на нервната ви система.

7. Яжте корички хляб

Германски биохимици от Института по човешко хранене и наука за храните в Кил препоръчват да се яде кора хляб. Антиоксидантите в кората, които предотвратяват развитието на рак на дебелото черво и пречистват тялото, се образуват в хляба по време на печенето.

Ръководителят на изследването Томас Хофман казва: „Забелязахме, че има 8 пъти повече антиоксиданти в кората на хляба, отколкото в останалата част от хляба, докато изучавахме свойствата на хляба. Ето защо кората е тази, която носи повече ползи за здравето от трохите."

8. Танцувайте повече

Учени от Франция твърдят, че да се научиш да танцуваш е най-добрият начин да удължиш живота си. Те са открили, че най-добрият танц, който ви помага да имате дълъг живот, е салсата. Укрепва костите, подобрява функцията на белите дробове и кръвоносната система, помага при астма. Всяко друго активно и весело танцуване също ще свърши работа. Основното е да се движите и да сте в приповдигнато настроение.

9. Обуйте мокри чорапи за една нощ

Да, прочетохте това правилно - мокрите чорапи носят много предимства. Благодарение на контракциите на кръвоносните съдове, които се появяват, когато краката ви започнат да се охлаждат, всички полезни хранителни вещества се изпращат до вашите тъкани и органи. Тялото ни се нуждае от тези хранителни вещества, за да стимулира кръвообращението и да се бори с повечето инфекции. Освен това, когато краката ви започнат да се затоплят отново, съдовете започват да се разширяват, което кара токсините, заседнали в тъканта, да се отделят в кръвта и да напуснат тялото.