Психолозите доказаха кратко и ясно как да разберем кога някой ни харесва и кога - не

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Поведенческата психология разкрива как да разбереш, че някой те харесва, следейки скритите послания, които езикът на тялото издава.

1. Ако човек се опитва да премахне всички обекти, които физически ви разделят, това означава, че той не е безразличен към теб

Когато общуваме с човек, когото харесваме, се опитваме да премахнем всички бариери между нас. Същото важи и в обратна посока. В този случай бариерите могат да бъдат различни предмети като чаши, чинии, чанти и възглавници.

2. Личното пространство е нещо много ценно за всеки човек. Ако някой се опитва да стои по-близо до теб, той вероятно се опитва да ти се хареса

Подсъзнателно хората се стремят да бъдат физически по-близо до тези, които харесват и да държат на дистанция онези, които не харесват. Този модел на поведение е свързан с желанието да защитим личната си територия от “хищници”, което е характерно за човешкия вид от самото му зараждане.

Знаци като накланяне на главата към някого или придвижване на тялото по-близо до него, показват, че събеседникът не е безразличен към дадения човек.

3. Когато общуваш с някого, погледни към краката му. Посоката, която сочат, може да разкрие много


Един от сигурните знаци, що се отнася до езика на тялото, е посоката, в която сочат краката. Ако човек говори с някой друг, но краката му сочат към теб, той подсъзнателно иска да привлече вниманието ти.

Интересно е, че този знак за харесване обикновено се проявява първи. Най-напред човек насочва краката си към този, когото харесва и след това проявява всички останали признаци на симпатия.

4. Повдигнатите вежди не означават само изненада

Когато поздравиш човек, който не е безразличен към теб, той неволно повдига вежди. Колкото повече те харесва, толкова по-видимо ще повдигне вежди. Този жест обаче е трудно доловим и често може да остане незабелязан.

5. Ако някой, който е застанал до теб, държи гърба си силно изправен, той може би се опитва да привлече вниманието ти

Когато мъжете говорят с жена, която харесват, те са склонни подсъзнателно да поддържат гърба си максимално изправен. По този начин човек демонстрира всичките си силни черти и става малко по-висок. На пръв поглед обаче тази позиция може да изглежда, сякаш той се опитва да се дистанцира от теб.

6. Когато някой не ти прави комплименти, обърни внимание на този човек

Много хора не правят комплименти на тези, които харесват по една проста причина. Те смятат, че обекта на техните симпатии е толкова съвършен, че просто няма нужда да напомнят за това.

По тази причина, когато все пак се опитат да направят комплимент, той изглежда неискрен и дори измъчен. Този, който те харесва, смята, че знаеш колко добре изглеждаш, така че се чувства неловко да ти казва нещо очевидно и затова е възможно да каже всякакви глупости.

7. Когато се разхождаш с някого, обърни внимание на позицията му спрямо теб

Ако човек ходи пред теб, от психологическа гледна точка, това означава, че е загрижен за себе си и не е много заинтересован от теб. Ако върви зад теб, възможно е да те харесва. Ако обаче се опитва да поддържа твоето темпо и се движи заедно с теб, това е сигурен знак, че те харесва.

8. Обърни внимание колко често мига

Когато човек не харесва особено събеседника си, той подсъзнателно ще затвори очи. Клепачите действат като вид бариера, която помага да се блокира нежелания субект. Ако някой те харесва, той ще мига по-рядко докато те гледа.

9. Мъжете обикновено се опитват да изглеждат неуязвими пред жената, която харесват. Позицията на ръцете им обаче може да издаде някои неща за чувствата им

Мъжете подсъзнателно демонстрират своята уязвимост, когато общуват с жена, която харесват. Един от начините, по които го правят, е поставяйки ръце на хълбоците, откривайки корема си. Тази позиция може да изглежда арогантна и дори заплашителна, но обикновено това означава само едно. Някой неволно се опитва да покаже, че е открит към теб.