Учени: Спрете да ползвате дезодорант - той нанася неподозирани вреди върху здравето

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Ако сте като повечето хора, вероятно започвате сутринта си с душ и миене на зъбите, както и с пръскане на любимия ви дезодорант. Но въпреки че много от нас не могат да си представят да отидат на работа без да си сложат дезодорант, ежедневната му употреба всъщност може да причини повече вреда, отколкото полза.

Ето какво имаме предвид: 

1. Може да е вложи вашето репродуктивно здраве

Когато избирате дезодорант, вероятно искате той да мирише приятно и да издържа достатъчно дълго, за да премахне неприятната телесна миризма. Но съставките, които карат вашия дезодорант да се задържа повече време върху кожата ви, всъщност може да са доста вредни за вашето здраве. Например, фталатите, които придават дълготрайни качества на вашия дезодорант, могат да нарушат хормоналния ви баланс и дори да доведат до репродуктивни и други здравословни проблеми.

2. Ако спрете да го използвате, ще ухаете по-добре

Колкото и противоречиво да звучи, отказът от дезодорант всъщност може да направи естествената телесна миризма по-малко забележима. Тъй като антиперспирантите използват антимикробни компоненти, за да убиват бактериите в подмишниците ви, това позволява на други бактерии, които произвеждат още по-неприятна миризма, да се размножават. Ежедневното използване на дезодорант всъщност може да доведе до засилване на миризмата на тялото ви, а спирането на употребата му може да намали миризмата.

3. Той не е полезен за кожата ви


Върху кожата ви живеят различни микроорганизми и много от тях са полезни за вашето здраве. Типът продукт за грижа за кожата, който използвате, за да елиминирате телесната миризма, засяга тези бактерии и може да причини вреди на кожата ви. Изследванията показват, че антиперспирантите на базата на алуминий убиват бактериите, причиняващи миризми, и могат да блокират потните жлези. Ако не можете напълно да се откажете от дезодоранта си, изберете натурални продукти вместо тези, които съдържат алуминиеви соли.

4. Вероятно дори не се нуждаете от него

Много от нас прилагат дезодорант или антиперспирант просто по навик, но има вероятност дори да не се налага да го ползвате. Учените са открили, че ген, наречен ABCC11, определя дали хората имат определени клетки в подмишниците си, които причиняват неприятна телесна миризма. Оказва се, че някои хора нямат този ген, но въпреки това използват дезодорант редовно. Ако смятате, че подмишниците ви не миришат изобщо зле, помислете дали да не си дадете почивка от антиперспирантите и дезодорантите.