Няма да повярвате колко много ползи за тялото ви има студеният душ

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Някои от нас харесват горещия душ, а някои се кълнат в ползите от студения. Но никой не може да отрече колко страхотно може да ни накара да се почувстваме един добър студен душ. Ако сте имали тежък работен ден или просто искате да се почувствате по-освежени за предстоящия ден, студената вана или душ може да успокои тялото, ума и душата ви.

Вероятно това е причината Дейв Хофман да постави световен рекорд на Гинес, вземайки 174-часов душ. Освен че ни кара да миришем приятно и сме готови за предстоящия ден, има и други ползи за здравето от къпането със ледена вода, за които много от нас не знаят.

Ето някои от тях: 

1. Поддържа ви във форма

Имаме добри новини за вас, ако искате лесно да стопите излишните калории. Вземането на студен душ може да помогне за стимулиране загубата на тегло. Според това твърдение кафявите мастни клетки генерират топлина чрез изгаряне на мазнини, когато са изложени на студени условия, като например под душа.

2. Понижава кръвната ви захар

Душът може да понижи кръвната захар, понякога доста по-успешно от упражненията. Въпреки че това не е предложение да пропуснете тренировката, едно проучване показва, че когато участниците са взели гореща вана, вместо да спортуват, тяхната кръвна захар след хранене е било с приблизително 10% по-ниска. 


3. Може да помогне за облекчаване на сухи или запушени синуси

Ако ви е писнало да се събуждате със запушен нос и главоболие всяка сутрин, помислете за вземане на студена вана, за да облекчите синусите си. Тук не изключваме и горещата вода. Дишането над купа с гореща вода може да направи лицето ви доста по-хидратирано и свежо.

4. Може да облекчи безпокойството

Ако сте имали лош ден, едно от най-добрите решения би било да си вземете студена релаксираща вана с мехурчета. Ако това не е възможно, може да си вземете и бърз леден душ. Освен че ви осигурява мека чиста кожа, къпането със студена вода може да намали безпокойството и стреса поради освобождаването на окситоцин. Известно е, че този хормон е свързан с антистресови ефекти.

5. Разхлабва схванатите мускули

Проста и ефективна домашна терапия за възстановяване на мускулите е релаксирането в студена вана. Изследователите се кълнат в ползите на тази практика, защото облекчава мускулното напрежение в цялото тяло и подобрява кръвообращението. Това води до по-малка вероятност от схващания.

6. Повишава издръжливостта

Според едно проучване, вземането на студен душ преди тренировка може да подобри издръжливостта и способността на тялото ви да упражнява с по-високи нива на интензивност за продължителни периоди от време.