Канелата има чудодейни свойства и може би трябва да започнете да я консумирате по-често

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Канелата е смятана за луксозна подправка в Европа през Средновековието. Арабите я транспортирали по тромави сухопътни пътища и само богати хора можели да си позволят дая купят. Днес канелата може да се намери в почти всяка кухня. Но тази често срещана подправка е нещо повече от вкусна добавка в сладкиши и може да ви помогне да осигурите безупречна кожа и да подобрите благосъстоянието си.

Ето за какво помага канелата:

1. Може да сведе до минимум акнето

Канелата има антимикробни свойства, които са полезни за лечение на пъпки. Тази подправка може да убие бактериите и гъбичките, които причиняват петна. Освен това е чудесен източник на мощни антиоксиданти, които предпазват тялото ви от увреждане, причинено от свободните радикали. Те могат да причинят възпаление на кожата и когато това се случи, порите ни се запушват, което води до акне.

2. Предотвратява признаците на стареене

Свободните радикали също могат да допринесат за преждевременното стареене на кожата, причинявайки фини линии, пигментация и като цяло матова кожа. Антиоксидантите в канелата забавят този процес, като предпазват клетките ви от това увреждане. Канелата може дори да стимулира производството на колаген, тъй като съдържа микроелементи, за които е доказано, че повишават нивата на колаген.

3. Прави кожата ви да изглежда по-гладка


Канелата подобрява кръвообращението, доставяйки кръв и кислород на кожата. Съдържа стягащо вещество, химикал, който свива или стеснява телесните тъкани. Може да помогне на кожата ви да изглежда по-гладка и равномерна и да подобри здравето й отвътре навън.

4. Има противовъзпалителни свойства

Възпалението помага на тялото ви да се бори с вирусите и да възстанови увреждането на тъканите. Но ако е насочено срещу собствените тъкани на тялото ви, може да стане опасно. Проучванията показват, че канелата има противовъзпалителни свойства и дори може да облекчи подуването.

5. Може да намали риска от сърдечни заболявания

Добавянето на канела към вашата диета може да поддържа сърцето ви здраво, според проучване. В проучването плъхове, които са били хранени с диета с високо съдържание на мазнини и канела в продължение на 12 седмици, са наддали по-малко тегло от мишките, които са яли мазни храни без канела. Диета с високо съдържание на мазнини може да доведе до сърдечни заболявания и добавянето на малко канела към вашата храна може да помогне за компенсиране на този риск.

6. Помага при отслабване

Канелата е богата на фибри. Дава ви усещане за ситост и ви помага да се борите с глада за храна. Той също така засилва метаболизма, защото тялото ви изразходва повече енергия, за да преработи подправката, отколкото за други храни.

7. Може да подобри паметта

Канелата може да помогне за забавяне на стареенето на мозъка и да намали оксидативния стрес на мозъчните клетки. Той също така стимулира пластичността на хипокампа, част от мозъка, свързана с паметта. Дори е доказано, че подправката подобрява някои симптоми на болестта на Алцхаймер и Паркинсон.