Не е за вярвате какво се случва с тялото ни, ако ядем лук всеки ден

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Въпреки че всеки вид зеленчук има ползи за здравето, някои от тях имат много специални, като лука. Лукът обикновено е известен с това, че поддържа здравето на сърцето, костите и червата, но има много повече предимства, от които много хора могат да бъдат изненадани. Въпреки това, ако сте чувствителни към лука, препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да приложите някоя от изброените точки.

Лукът помага за: 

1. Увеличава плодовитостта и при жени, и при мъже

В миналото мъжкото безплодие се е лекувало с прегледи, операции и много тестове, но сега можем просто да пием сок от лук. Наличието на много антиоксиданти (които лукът има в изобилие) е ключът към подобряването на плодовитостта.

2. Заздравява синусите ни

Чудесен начин да спрете и забавите процеса на кървене от носа е, за наша полза, използването на лук! Просто вземете половин глава лук и я поставете точно под ноздрите си, след което вдишайте.

Лукът съдържа витамин С и биофлавоноиди, които правят пътя в носа ни по-малко чувствителен към кървене. Друго благоприятно предимство е, че те са полезни за употреба, когато носът ни е запушен. Лукът разхлабва проходите в носа, което ни улеснява да дишаме.


3. Предотвратява депресия и подобрява настроението

Лукът съдържа нещо, наречено фолиева киселина, което е друга дума за витамин B9, и този витамин помага за предотвратяване на депресия и повишава настроението ви чрез разграждане на аминокиселина, наречена хомоцистеин.

Казано по-просто, тази неблагоприятна аминокиселина не позволява на тялото ви да произвежда хормони за добро настроение. Ето защо лукът е там, за да ги отчупи и да позволи на мозъка ви да получи достатъчно хранителни вещества.

4. Дъвченето на суров лук помага при кариес

Няма съмнение, че лукът може да помогне за предотвратяване на заболявания в тялото ви, но също така има много ползи за вашата устна хигиена. Дъвченето на суров лук заздравява зъбите ви и бори всички бактерии, които са били в устата ви.

Просто дъвчете малко лук за 2 до 3 минути, тъй като това също може да помогне за предотвратяване на кариес.

5. Лукът предпазва от настинки и грип

Според Люк Коутиньо, здравен експерт, лукът може да помогне за предотвратяване на настинки, кашлица, треска и болки в гърлото.

Как да го направя:

Нарежете лука си на парчета.

Накиснете го в питейна вода за 6-8 часа

Вземете 3-4 супени лъжици 3 пъти на ден.

Бонус: Лукът помага при болки в ушите

Нашите уши са един от най-чувствителните органи на нашето тяло. Те могат да болят поради много причини, като силен шум и пътуване със самолет, и някои лекари предлагат използването на капки за уши за облекчаване на болката. Въпреки това, сготвеният лук също може да помогне - а какъв по-добър начин от естествения?

Как да го направя:

Сварете лука във вода, докато омекне.

Поставете го върху кърпа, след това върху ухото си.