Оставете телефона в другата стая, докато спите, защото иначе ...

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

За повечето от нас телефони ни са последното нещо, което гледаме преди да заспим и първото нещо, което виждаме, когато се събудим. Въпреки че е много удобно да използвате телефона си като будилник и да проверявате новините преди лягане, този навик всъщност може да наруши съня ни и да повлияе на здравето ни по много изненадващи начини.

Например: 

1. Може да повлияе на съня ви

Можете да сърфирате в интернет, да превъртате забавни снимки, да играете игри и да изпращате текстови съобщения, така че не е изненадващо, че с всички тези функции телефонът ви също може да наруши съня ви. Когато използвате телефона си или се взирате с часове в който и да е друг екран, вие сте изложени на синя светлина от устройството, което изпраща на тялото ви сигнал за забавяне на съня. Ако се случва ежедневно, може да обърка тялото ви и да наруши естествените ви цикли сън-събуждане.

2. Може да повлияе на репродуктивното ви здраве

Независимо дали гледате любимото си шоу или играете игра, за да се отпуснете след дълъг ден, може да ви е трудно да оставите телефона си настрана. Но ако продължите да сърфирате в интернет, това може да отложи времето ви за лягане и да затрудни заспиването. Недостатъчният сън може да засегне тялото ви по много начини и дори да причини проблеми с репродуктивното здраве. Проучванията показват, че мъжете, които имат 6 или по-малко часа сън, и жените, които са лишени от сън, са по-склонни да изпитват затруднения, когато се опитват да имат бебе.

3. Може да доведе до наддаване на тегло


Телефоните са проектирани да привлекат вниманието ви и да предизвикат незабавна реакция. Ако държите телефона си на нощното си шкафче, лесно е да се изкушите да го проверите, ако се събудите през нощта, и след като прочетете нещо разстройващо, ще бъде по-трудно да заспите отново. Освен други неприятни последици, лошият сън увеличава оксидативния стрес в тялото ви и нарушава циркадния ви ритъм, което води до натрупване на излишни килограми. Ако работите усилено, за да отслабнете, помислете дали да не държите телефона си в друга стая през нощта, за да избегнете потенциални смущения на съня.

4. Може да ви направи по-тревожни

Повечето от нас са запознати с усещането да не можем да спрем натрапчивото да проверяваме телефоните си. Всички позвънявания, сигнали и аларми могат лесно да повлияят на нивото ви на стрес и да ви накарат да се чувствате тревожни. Изследванията показват, че хората, които страдат от тревожност, често имат проблеми със съня, а лишаването от сън на свой ред може да повиши нивото на тревожност с впечатляващите 30%. За да прекъснете цикъла на тревожност и безсъние, опитайте да изключите телефона си преди сън и да го оставите в друга стая.