Тези навици изобщо не са добри за здравето ви, а ви причиняват вреди, за които дори не подозирате

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Загубата на тегло може да бъде предизвикателство. И ако четете много за това онлайн, може да се объркате. Има много сайтове и блогове, пълни със съвети за здраве и загуба на тегло, но не всичко написано в тях е вярно.

Ето какво не е полезно да правите и трябва да избягвате:

1. Да спите малко по-малко, за да тренирате сутрин

Тренировката сутрин се счита за чудесна дейност. Тя помага за концентрацията и настроението през целия ден, както и за регулирането на апетита. Ако обаче намалите часовете сън, за да тренирате, това може да има обратен ефект. Ограниченията на съня са свързани с повишен глад и прием на храна и водят до наддаване на тегло и затлъстяване.

2. Трениране всеки ден

За да промените наистина живота си, редовният тренировъчен план определено трябва да бъде нещо толкова рутинно за вас, колкото храненето или съня. Но винаги трябва да запазвате един ден за почивка на всеки 7 до 10 дни. Това е така, защото тялото трябва да възстанови микроскопичните разкъсвания в мускулната тъкан и да ребалансира нивата на млечна киселина и гликоген. Това ви дава време мускулите ви да укрепнат и намалява риска от нараняване.

Тренирането твърде много може да причини наддаване на тегло, особено около корема. Това се дължи на кортизола, естествен хормон на стреса, който е отговорен за регулирането на вашия метаболизъм. Ето професионален съвет: кортизолът също е пряко свързан със стреса, така че не забравяйте да почивате достатъчно, както физически, така и психически!


3. Прекалено много сън

Може би сме свикнали да чуваме обратното, но това също е вярно. Точно както недостатъчният сън е лош за вас, твърде много сън също увеличава риска от развитие на хронични заболявания, като коронарна болест на сърцето, диабет, тревожност и затлъстяване при възрастни. Ако смятате, че 7 до 8 часа сън на нощ „не са достатъчни“ или се чувствате уморени, консултирайте се с вашия лекар.

4. Не ядете достатъчно мазнини

Това се отнася за здравословните мазнини, разбира се. Мазнините са спечелили лоша слава, но те са част от балансираната ни здравословна диета и телата ни се нуждаят от тях. Те помагат за усвояването на витамини, поддържат клетъчния растеж, здравето на мозъка и очите и са най-добрият източник на енергия за нашите тела.

Ако се чувствате отпаднали, често сте гладни, болят ви ставите или имате настинка, пределено трябва да ядете повече мазнини. Те могат да се намерят в сирене, яйца, зехтин или масло от рапица, ядки и авокадо и семена от чиа или лен. Просто се опитайте да избягвате трансмазнините от хидрогенираните масла, които често се срещат в преработените храни.