Пътуването ни прави по-щастливи от сватбата - има научно обяснение

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Няма значение дали пътувате само с раница или си правите резервация в луксозен хотел: всички преживявания при пътуване влияят положително на здравето ви и значително усилват ендорфина. За някои хора радостта, която носи, всъщност може да надвиши тази от други важни събития в живота им, като да се оженят или да имат дете. И изследванията, проведени от Booking.com, потвърдиха, че хората ценят пътуването толкова много, че дори обясниха защо пътуване им носи най-голямо щастие в живота.

1. Пътуването ви дава щастие

За да постигне правилните резултати, Booking.com интервюира 17 000 души, дошли от 17 страни, за да могат да получат по-разнообразно отношение към пътуването. Туристите потвърдиха, че много малко неща могат да заменят пътуването, когато става въпрос за щастие. Например 77% от хората са казали, че си резервират ваканция някъде, когато са в лошо настроение и имат нужда да се разведрят.

2. Пътуването може да донесе повече щастие от някои други важни житейски събития

Най-интригуващата част от това проучване е, че хората твърдят, че ценят пътуването много повече, отколкото празнуват щастливи събития в живота си. 49% от анкетираните са казали, че са почувствали по-голямо ниво на щастие, когато са планирали и са отишли на ваканция, отколкото в сватбения си ден!

Почти половината от интервюираните заявиха, че ходенето на среща с партньора не ги вдига емоционално толкова, колкото пътуването. 45% твърдят, че сгодяването не им дава толкова емоционален тласък, колкото пътуването. 

 


Още: Никога не убивайте тези 9 насекоми!

 

3. Купуването на неща не може да ви достави толкова радост

Оказа се също, че хората оценяват получаването на нови преживявания повече от притежаването на много материални неща. 70% от анкетираните казват, че отиването на ваканция им осигурява удовлетворение, което трае много повече от щастието, което получават от закупуването на нещата.

Изглежда, че хората са готови да пожертват своя комфорт в името на новото пътуване. Например 56% от анкетираните биха предпочели да отидат на почивка, отколкото да си купят нови дрехи или джаджи, а 48% от тях са готови да отложат подобренията в дома, за да посетят нови места.

4. Планирането на ваканция подобрява емоционалното ни благополучие

Изненадващо е, че за 72% от анкетираните е достатъчно просто да започнат да планират ваканция, за да се почувстват по-щастливи. Например 80% се чувстват по-развълнувани, когато гледат карта и избират места, които биха искали да посетят.

 

Още: По коя професии се хлътва най-много?