Защо имаме огромна нужда от тишина, а не шум

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Голяма част от живота ни е пълен с толкова много шум, че вече го възприемаме като нормално нещо нормално, но в действителност има сериозни причини, при това научно обосновани, да се стремим към повече тишина.

Bright Side посочва кои са те:

Тишината подпомага създаването на нови мозъчни клетки

Изследване с мишки показва, че два часа тишина на ден подпомага създаването на нови клетки областта на мозъка, отговорна за умението ни да учим и помним.

Тишината провокира нашата креативност

Известно е, че човешкият мозък е активен, дори когато тялото е в покой. Именно тогава мозъкът обработва получената информация. Когато не е обезпокояван от излишен шум, той е много по-активен в творческото мислене и въображението.

 


Още: Пълнолетни сме на 24, а не на 18

 

Тишината ни помага да се освободим от напрежението

Изследвания показват, че постоянният шум уврежда мозъка, а това води до повишаване на стресовите хормони. Тишината има противоположния ефект - тя освобождава тялото и мозъка от напрежението и регулира кръвното налягане. Дори само две минути тишина са далеч по-релаксиращи от слушането на отпускаща музика.

Тишината подобрява умствените ресурси

Шумът е еднакво разсейващ и за хората, които работят, и за тези, които учат - в шумна среда се влошават и вниманието, и мотивацията. Когато работим в тишина се съсредоточаваме по-лесно и рискът от грешки е по-малък.

 

Никога не убивайте тези 9 насекоми!