Всеки от нас сънува нощем, но ето причината за това

icon
Sofialive.bg
Източник: Thinkstock/Guliver

Хората прекарват средно една трета от живота си в сън, което е доста време, не мислите ли? И въпреки, че сънищата и тяхното значение отдавна представляват интерес за хората, науката не е стигнала далеч в тяхното тълкуване. Благодарение на развитието на технологиите в наши дни обаче, стана възможно да изучаваме мозъчната активност по време на сън. Учените по целия свят споделят резултатите от техните изследвания и по този начин бавно разгръщат завесите към тази непозната и все по-интересна тема. Това прави възможно да разберем, защо сънуваме кошмари и лоши сънища.

Сигурно и ти имаш поне един сън, който се е закотвил в съзнанието ти и не може да излезе от там. Днес ще ти разкажем, защо сънуваме кошмари и лоши сънища и какво е тяхното значение

Може би всеки от нас е имал сън, в който се случват странни неща, които изглеждат като пълно глупост, когато се събудим. Ако ти е любопитно да знаеш защо това се случва, има няколко обяснения.

Всеки човек има свои уникални сънища, защото хората изпитват най-различни емоции и преживяват различни събития всеки ден. Когато заспиш, мозъкът ти продължава да работи усилено, разпределяйки моменти в краткосрочната и дългосрочната памет. Той сравнява събитията, случили се наскоро, с тези, които са се случили преди много време. Ето защо в съня си можеш да видиш случки от детството, примесени с актуални събития. Например можеш да видиш, как си играеш с домашния си любимец тогава, но на мястото, където живееш в момента.

Всичко това се случва по време на фазата на съня, наречена бързо движение на очите (REM). Тя продължава около 10-20 минути и се повтаря няколко пъти по време на съня. Тази фаза е известна още като “парадоксален сън” и е получила името си поради физиологичните прилики с будното състояние на човек.

По време на фазата на бързо движение на очите (REM) всички части на мозъка са активни, с изключение на тази, която отговаря за логиката. В допълнение, концентрацията на серотонин и норепинефрин, които са невротрансмитери, отговорни за логиката и вниманието, намалява по време на сън.

Следователно не е изненадващо, че в сънищата си губим всякакво трезво усещане за нормалност. Осъзнаваме, че всичко, което току-що сме видели, се случва само на сън, едва след като се събудим.