Сутрешното ходене има неподозирани ползи - ето някои от тях

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Науката казва, че една малка промяна в сутрешната ви рутина може да направи деня ви много по-продуктивен от обикновено. Като например да правите умерени упражнения като бърза разходка в ранните часове, преди да закусите.

Ето с какво ще ви помогне тя:

1. Бързата сутрешна разходка насърчава по-разумното вземане на решения

През 2019 г. проучване установи, че 30-минутни тренировки с умерена интензивност сутрин, като бърза разходка, подобряват когнитивните функции. По принцип сутрешната тренировка ви прави по-умни, защото ви кара да вземате по-добри решения, за разлика от заседналото поведение.

2. Помага за бързо отслабване

Проучване от 2017 г. на Университета в Бат, Обединеното кралство, заключава, че мъжете със затлъстяване, които са ходили един час преди хранене, активират изгарянето на мазнини по-добре от тези, които ходят след хранене. По-скорошно проучване от 2020 г. също има подобни резултати. Участниците, които тренират преди закуска, изгарят двойно повече мазнини в сравнение с тези, които тренират след хранене.

3. Сутрешната разходка може да подобри съня ви


Сутрешното ходене напълно ще нормализира графика ви за сън. Излагането на слънчева светлина е не само добро за костите ви, но също така потиска производството на мелатонин, хормона на съня и ви прави по-продуктивни през деня и по-изморени след 22 часа, което е идеалното време за лягане.

4. Може да намали риска от сърдечни заболявания

Изследванията показват, че 30-минутна разходка всеки ден може да намали риска от сърдечни заболявания с 35%-40%. Повече ползи включват по-добро кръвообращение, по-ниско кръвно налягане и по-нисък риск от диабет. От друга страна, 20-минутна разходка по всяко време на деня намалява риска от смърт с 30% и повече.

5. Сутрешната разходка помага за продължителното изгаряне на мазнини

Не забравяйте, че когато тренирате на празен стомах, трябва да се придържате се към леко или умерено темпо. Ако правите твърде много упражнения, може да се почувствате зле. Пийте вода преди тренировка, защото трябва да сте дехидратирани сутрин. Няколко чаши преди тренировка и още няколко след това хидратират тялото и могат да помогнат за изхвърлянето на токсините.

Продължаваме да горим калории с по-висока скорост около 30 минути след тренировка – наречено последващо изгаряне – така че също е добра идея да изчакате 30 минути, преди да ядете нещо след тренировка.