Не можете да заспите? Тези трикове ще ви помогнат да се унесете в сън много лесно

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Според науката стресът е в основата на над 30 от ежедневните ни проблеми. Може също така да повлияе на настроението ви, съня, енергията и дори косата и кожата ви. След напрегнат ден определено ни се иска да затворим очи и да заспим.

Ето как да се отпуснем по-лесно и да заспим:

1. Потъркайте лицето си няколко пъти

Масажирането на 3 акупресурни точки сутрин, следобед и вечер може да повдигне настроението ви след напрегнат ден. Сутрин разтривайте челото си от центъра към краищата на веждите. Следобед прокарвайте пръсти от моста на носа до брадичката. И всяка вечер правете кръгови движения точно под слепоочията близо до ушите. Правете това за няколко минути.

2. Рисуване по номера

Психолозите насърчават оцветяването за възрастни като начин за релаксация, облекчаване на безпокойството и освобождаване от всички притеснения. Тези дейности се наричат ​​„арт терапия“, към която попада и рисуването по числа.

3. Пробване на плетене на една кука


Плетенето на една кука или плетенето всъщност може да помогне да се справите успешно със стреса. Тези хобита вдъхновяват творчеството и включват главно повтарящи се движения и модели, които помагат за успокояване на ума. След като завършите плетенето, получавате 2 неща: личен подарък и положителен поглед върху нещата.

4. Опитайте се да си водите дневник

Писането може да овладее успешно стреса. Освен че разкрива творческата ви страна, воденето на дневник влияе добре върху мозъка и мозъчните дейности, както и подобрява имунната система.

5. Хапнете мед

Билковите ползи от консумацията на суров и натурален мед се простират от висока хранителна стойност до отличен източник на антиоксиданти. Освен това може да ви помогне да се отпуснете и успокоите, да поддържате мозъка си здрав и да се борите със загубата на памет.

6. Запалете ароматна свещ

Запалването на ароматна свещ може да бъде много полезно, когато се чувствате изтощени след работен ден и просто искате да се отпуснете и да медитирате. Приятният аромат може да помогне за понижаване на нивата на кортизол, хормонът, отговорен за стреса.

7. Масажирайте ушите си

Внезапното събуждане през нощта може да бъде преодоляно с просто масажиране на ухото. Ушите ни имат акупресурни точки, които изискват нежни масажи, за да ни помогнат да спим спокойно. 

8. Направете си зелен чай

Освен че помага да отслабнете, зеленият чай има и доказани ползи за поддържане на здрав дух и тяло. Съдържа L-теанин, аминокиселина, която намалява тревожността и стреса и повишава фокуса.

9. Не използвайте мобилни устройства

Да мобилните устройства настрана за определен период от време може драстично да промени деня ви. Така може лесно да се отървете от безпокойство и стрес. Очите ви също могат да си починат от синята светлина, идваща от екрана на вашия телефон или компютър.