Какво ще се случи, ако дишаме през устата, вместо през носа?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Вярвате или не, новородените не могат да дишат през устата си. Но след като преминем границата от 6 месеца, откриваме, че всъщност има и друг начин на дишане. Въпреки че дишането през устата работи добре, то може да бъде много по-вредно за нас в дългосрочен план.

Ето какво може да ни причини:

1. Лицето ви се променя

Ако дишате през устата си, в крайна сметка ще започнете да забелязвате, че лицето ви променя структурата си и расте напред и надолу. По-забележимо е при децата, тъй като лицата им все още растат. Докато дишате през устата, челюстта и бузите ви се стесняват. Това от своя страна води до промяна във формата на носа ви.

Освен това можете да развиете тесни ноздри и горна устна, както и отворена захапка напред.

2. Започвате да се прегърбвате

Ако дишате през устата, несъзнателно накланяте глава напред и раменете ви се спускат. В резултат на това получавате прегърбена поза.


3. Зъбите ви страдат

Дишането през устата се отразява негативно на подреждането на зъбите ви. Много деца, които предпочитат да дишат през устата, по-късно развиват криви зъби и обратна захапка. Позата на устните в покой и позицията на езика също се променят и ортодонтското лечение се усложнява, особено когато става дума за носене на брекети.

4. Спите по-трудно

По-малко кислород и повече въглероден диоксид влизат в тялото ви. В резултат на това повечето от системите на тялото ви страдат. Освен това е по-вероятно да хъркате и да пускате лиги, както и да страдате от хроничен недостиг на кислород и сънна апнея. Дори се препоръчва да залепвате устата си през нощта, за да ви помогне да дишате през носа.