Това са навиците, които дори не знаете, че притежавате, а сте наследили генетично

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Списъкът с нещата, които можем да наследим от родителите си е много по-дълъг. Гените влияят не само върху цвета на косата, кожата или очите ни. Според учените почти всяко поведение или предпочитание може всъщност да е генетична черта.

Ето списък с нещата, които сте наследили, а дори не предполагате:

1. Може да са ви достатъчни само 4 часа сън

Лекарите обикновено препоръчват около 8 часа сън всяка нощ, за да поддържаме нормалното функциониране на мозъка и тялото си. Някои хора обаче съобщават, че спят дори 2 пъти по-кратко от това, без да изпитват някакъв дискомфорт. Тези хора могат да живеят с 4-6 часа сън благодарение на гена, открит в до 5% от хората. Тези гени позволяват на хората да изчистват токсините от мозъка и тялото по време на сън по-ефективно и по-бързо от други, така че им е необходимо по-малко време за почивка и освежаване.

2. Може да сте генетично предразположени към понасяне на болка и любов към пикантните храни

Независимо дали имате висок праг на болка и пикантна храна или много нисък такъв, обяснението е, че вашата генетика е отговорна за това. Освен това, MC1R, същият ген, който дава на хората червена коса, също показва тяхната чувствителност към болка. 

3. Кориандърът може да ви мирише на сапун


Докато някои хора не могат да си представят храна без щипка прясно нарязан кориандър, някои не могат да понасят вкуса на тази билка. Тази омраза е причинена от гените, които определят нашето обоняние с рецептори, които откриват алдехиди, съединения, открити в сапуна. Алдехидите също са компонент от аромата на кориандър, поради което някои хора съобщават за сапунен вкус, когато го ядат. Затова следващия път, когато някой откаже да яде кориандър, обвинете за това генетиката, вместо да обвините, че човекът е разглезен.

4. „Сините гени“ могат да повлияят на нуждата ви от социализация

Изследователите направиха проучване, в което гените са свързани с тъгата. Оказа се, че тези гени също могат да повлияят на нуждата ни от общуване и чувството за самота. Следователно генетичното наследство може да обясни защо някои хора са супер социални, докато други намират комфорт и щастие в изолирания начин на живот.

5. Кихането при силно слънце е генетична черта

Кихането често се свързва с грип или алергии, но някои хора имат специфичен синдром, наречен „фотично кихане“. Тези, които го изпитват, не могат да не кихат всеки път, когато внезапно са изложени на ярка светлина. Лекото кихане на слънчева светлина е доминираща черта, което означава, че ако някой от родителите ви има този рефлекс, имате 50% шанс и вие да го имате.

6. Генетичните фактори влияят на реакцията ви към кофеина

Кафе паузата се превърна в съществена част от нашето ежедневие. Въпреки че много хора не могат да си представят сутрин без чаша кафе, някои просто не понасят кофеина. Причината за тази разлика се крие в нашите гени. А именно ген, наречен CYP1A2, контролиращ метаболизма ни по отношение на кофеина. В зависимост от това дали имаме бавен или бърз метаболизъм, този ген определя колко добре тялото ни ще реагира на кофеина.

7. Може да обвинявате гените си за изневери и флиртуващо поведение

Изневярата е нещо, което не може да бъде оправдано по никакъв начин, но проучванията показват, че измамата може да е заложена в нечие ДНК. Според изследванията, генетична вариация на DRD4, наречена 7R+, е свързана с изневяра. Така че, докато лоялността е въпрос на избор, на някои хора наистина може да им е по-трудно да се борят срещу генетично установената си нужда да изневеряват.