Торта с пресни ягоди

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay

Необходими продукти:

универсално брашно - 1 1/2 чаши

захар - 1 супена лъжица

сол - 1/2 чаена лъжичка

масло - 1/2 чаша, нарязано на малки парчета (студено несолено)

лимонов сок - 1/4 чаена лъжичка

вода - 3 - 4 супени лъжици (ледена)


ЗА ПЛЪНКАТА

пресни ягоди - 1 чаша

царевично нишесте - 3 супени лъжици

гранулирана захар - 1 чаша

лимонов сок - капка

ягоди - 500 г или повече (нарязани)

 

Начин на приготвяне:

Добавете брашното, захарта и солта в купата на вашия кухненски робот (или голяма купа, ако правите тестото на ръка).

Включете кухненския робот на ниска скорост и добавете парчетата студено масло една по една, докато кухненският робот работи, докато се добави цялото масло и сместа заприлича на едри трохи.

Ако правите на ръка, използвайте блендер за сладкиши или ръцете си, за да разбъркате маслото в тестото, докато сместа стане на трохи. Опитайте се да не пипате прекалено много маслото (топлината от ръцете ви ще го омекоти) – използвайте бързи движения и не се притеснявайте, ако все още са останали по-големи парчета масло.

Добавете лимоновия сок и водата бавно, докато кухненският робот работи на ниско ниво, докато тестото се събере и се отдръпне от стените на купата. В зависимост от времето и дори от марката брашно, използвам някъде между 2 и 4 супени лъжици вода.

Ако правите на ръка, използвайте ръцете си, за да оформите тестото внимателно и бързо, като използвате точно достатъчно вода, за да се събере тестото.

Изсипете грубото тесто върху плота и го оформете във формата на диск и го увийте в найлоново фолио, като го поставите в хладилника да се охлади за 45 минути или за една нощ.

След като тестото се охлади, загрейте фурната си до 180 градуса.

Извадете охладеното тесто за пай от хладилника и го оставете да престои около 10 минути, преди да го разточите.

Разточете диска тесто в голям кръг с помощта на точилка. Добавете обилно количество брашно към повърхността за разточване и към точилката, за да предотвратите залепване и напукване.

Отлепете внимателно разточеното тесто от повърхността на плота, като го навиете обратно върху точилката.

Прехвърлете го в 22-23 см чиния за пай и внимателно натиснете тестото в дъното на формата за пай и над краищата (опитайте да направите един и половина или 2 сантиметра ръбче ако е възможно).

Ако вашата форма за пай има широк ръб, запечатайте ръба на пая, като създадете набраздена шарка - натиснете ръба на пая отвън с левия си палец и показалец, докато натискате ръба на пая отвътре с десния си показалец. Направете това по целия път около ръба на пая, за да създадете набраздена шарка.

Закрепете неизпечената кора с вилица няколко пъти на дъното на формата за пай. Това ще предотврати бухването на кората и ще помогне да се изпече равномерно.

Печете на 180 градуса за около 20-25 минути или докато коричката стане светло златисто-кафява.

Извадете го от фурната и го оставете да се охлади напълно до стайна температура.