Вкусно пиле с гъби и сини сливи

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

пилешки бутчета - 6 бр. парти, около 800 г

олио - 50 мл

лук - 2 глави големи

моркови - 2 бр.

гъби - 400 г печурки

сини сливи - 200 г сушени


лютиви чушки - 2 - 3 бр. по желание

сол

черен пипер

брашно - 1 с.л.

пушен червен пипер - 1 ч.л.

червен пипер - 1 ч.л.

дафинов лист - 2 бр.

магданоз - 1/2 връзка

 

Начин на приготвяне:

1. Измийте и отцедете добре пилешките парти бутчета.

2. Нарежете на едро 2 големи глави кромид лук, морковите и гъбите.

3. Овкусете месото със сол и черен пипер.

4. Загрейте олиото и запържете пилешкото месо, от всички страни, колкото да се запечата.

5. Извадете бутчетата в тава, в която ще печете и в същата мазнина задушете първо лука и морковите за няколко минути.

6. След това добавете гъбите и запържете и тях.

7. Щом течността се изпари и ястието остане на мазнина, добавете брашното, двата вида пипер и около 400 мл бульон или вода.

8. Добавете също 2 дафинови листа и нарязан на ситно пресен магданоз.

9. Оставете на котлона, докато заври, след което залейте бутчетата със задушените зеленчуци.

10. Наредете сушените сини сливи между месото, и сложете лютивите чушки.

11. Сложете ястието с пилешко да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 1 час.

12. Преди сервиране поръсете с още малко пресен магданоз и се насладете на това вкусно пилешко с гъби.

 

Приятен апетит!