Нова година, нов Арт старт

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Интересните нови имена във визуалното изкуство през 2018

С Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева, куратори на изложбата Арт старт: Млади художници, които да следим през 2018, говорим за открития, тенденциии и всичко, което се настъпва, докато кроим своите планове...

Това е второто издание на Арт старт, какво се случи междувременно с творците от пилотния проект, които не трябваше да изпускаме от очи през 2017?

Стефка Цанева: Всички се развиха много и по най-различен начин. Много имаха не едно и две групови участия, самостоятелни изложби, номинации и др. Съмнява ме „Арт старт“ да има особена роля за това. Но ако все пак сме допринесли чрез нашата кураторска „препоръка“ поне малко да насочим вниманието към някого, ще се радвам.


Даниела Радева: Забелязвам, че Радостин Седефчев предприема доста амбициозни стъпки. Радослав Нинов беше приет в изключително реномиран колеж в Берлин, където ще учи при Ейми Силман. Боряна Петкова също не стои спокойно, получава покани за изложби и в България и в Париж. Аз лично възлагам големи надежди на Мария Налбантова.


Весела Ножарова:Приемам участието в Арт Старт, като шанс, възможност за известно време прожекторите да бъдат насочени към теб. А дали ти ще се възползваш от тази „светлина”, е въпрос на преценка и лични възможности. Радвам се, че повечето от авторите от първото издание имаха много добра година.

Как открихте и подбрахте авторите за тазгодишното издание?
Стефка:
Който търси, намира (смее се). Интересуваме се, ходим на изложби, студио визити, търсим в интернет, допитваме се до други художници и преподаватели в академиите.
Даниела:
Най-големите открития ги направи Стефка. Има няколко имена, които сега ще се повят за първи път на местна сцена и определено имат какво да покажат.
Весела
: Стефка - това е човекът, на който нищо не убягва! Но да, ние през цялата година слагаме имена на художници в една папка, която на края на годината отваряме и обсъждаме.

„Арт старт“ обещава да представи 12 от най-интересните художници от България. Кои са те според вас?
Стефка:
Това са AТАНАСОВ, Мариян Атанасов, София Грънчарова, Марта Джурина, Пепа Иванова, Станислава Иванова, Калина Мавродиева, Деница Милушева, Елена Назърова, Мартин Пенев, Тина Хамзе, Антон Цанев. Всички те са много различни и интересни. Толкова много, че е трудно сега да се спрем само на единия или другия.


"Вода", Тина Хамзе

Даниела: Аз бих насочила вниманието първо към живописците. Публиката вече познава Калина Мавродиева и Тина Хамзе, надявам се. Ако не, тези художнички непременно трябва да се видят и да се следят. Смятам, също така, че трябва да бъдат колекционирани. В момента в България можеш да купиш живопис от млад автор наистина на добра цена. Не знам как хората пропускат тези възможности.


"Лятото на 1994", Калина Мавродиева

Успяхте ли да уловите определена тенденция в работите, които гледахте?
Даниела
: Нещо, което може да се формулира като „аналогова тенденция”. Или само ми се иска да има такава.
Весела
: Струва ми се, че тази година работите в изложбата по-трудно подлежат на дефиниране. Има една специфична мултижанровост, която за мен е много интересна. А инак, има по скоро неща които не намерихме - не намерихме видеоарт, не попаднахме на дигитални артисти, дори на скулптура…


"Безкрайност", Станислава Иванова

Говорим за автори под 35-годишна възраст, какво означава тази граница във вашия свят?
Даниела
: През миналия век в България, млади художници са били 40-50 годишните. В днешно време в Европа художниците дебютират много много по-рано от 35. Може би се движим в правилната посока.
Весела
: Има международен стандарт, фиксиращ възрастовата граница на 35 за млади художници. Според мен тази граница е много разумна. Смъкването непременно на възрастта под 30, макар и много възможно, не е много правилно, защото създава усещане за фабрикуване звездни балони. А инак, всеки художник има своя съдба. Има автори, които са учили нещо друго преди да се захванат с изкуство, или са преминали през периоди на търсене и съзряване и тогава резултата е много по стабилен и мотивиран.


"Lulu Has New Dreams", Мартин Пенев

Кое е различното при работата с млади творци, които тепърва прохождат?
Даниела
: С тях е най-трудно.
Весела: Аз лично понякога усещам дистанцията в годините. Някои от художниците в Арт Старт са родени в годината, в която аз съм завършила Художествената академия.В полето на изкуството, в галерията, обаче ние сме колеги и сме поставени наравно.

Какво според вас е най-важното, което младите автори трябва да направят, за да имат публичен успех?
Стефка
: В крайна сметка най-важна е работата на самия автор – а тя не се подчинява на точни правила. И все пак художникът трябва да забрави илюзиите, че просто така ще бъде открит и оценен от някой меценат и че ако това не стане, значи е неразбран и онеправдан. В крайна сметка живеем в пазарна икономика и за да бъде един художник конкурентноспособен на пазара, той трябва все пак да умее да представя работата си: да знае как точно и ясно да говори за нея, как да я заснеме, опише и представи в добре оформено, изчистено и хубаво портфолио. Също така и на кого да я представи и в зависимост от това как – дали ще бъде пред широка публика, пред други художници, куратори или галеристи. Но най-важно според мен е да се интересува, да гледа и чете, да бъде отворен и да търси новото. Има безкрай информация в интернет, всякакви сайтове с произведения на изкуството, новини, подкастове, филми. Дори и само в София се случват не малко изложби. За някои неща с гледане може да се научи повече отколкото учи НХА примерно.
Даниела
: Трябва да са безстрашни и безецеремонни, но без компромиси с качеството.
Весела: Да вярват в това което правят и да работят много.


"Vivid print", Пепа Иванова

Планирате печат на каталог към изложбата?
Весела
: Да, отново ще имаме малък каталог. Миналият го раздавахме през цялата година, и смятам че постигна целта си, да популяризира имената навред.


София Грънчарова

Замислили сте нетрадиционно откриване – какво точно планирате за 13-ти?
Стефка
: Откриванията обикновено са някакви социални събития, чиито успех се измерва по броя хора. Но нека да бъдем честни. Ако за два часа дойдат 200-300 човека, как изобщо биха могли да видят самата изложба? А факт е, че много хора, били на откриването, се връщат отново. Затова решихме да разтеглим откриването в един дълъг следобед на 13 януари от 14:00 до 19:00. Който иска да разбере повече за изложбата и да се срещне с нас и художниците, може да заповяда на турове от 16:00 и 17:00 съответно в Гьоте-институт и Кредо Бонум. Социално-алкохолният елемент все пак ще присъства – в 22:00 в клуб TELL ME ще започне афтърпартито към изложбата.


Марта Джурина

Арт старт: Млади художници, които да следим през 2018  е в Goethe-Institut Bulgarien и Credo Bonum Gallery от 13 януари до 9 февруари, виж повече тук, а отикриването ще бъде тази събота:

Премиерен следобед/откриване: събота, 13 януари, 14:00-19:00

Тур в изложбата в Гьоте-институт: начален час 16:00

Тур в изложбата в Галерия Кредо Бонум: начален час 17:00

Афтърпарти с музика от Светослав (Indioteque) и alias в клуб TELL ME, начален час 22:00

Работно време 15 януари - 9 февруари: 11:00-19:00


Антон Цанев

Снимки: Весела Ножарова - Галя Йотова, Даниела Радева -Bureaus Artrecord,Стефка Цанева - Антонио Георгиев
Текст: Елисавета Петрова

Сладкарница от приказките, в която най-спокойно изкарахме следобеда