За красивата природа на България

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Нещо неочаквано от преди 100 години?

Анонсът на една изложба, допускам, цели да извади на преден план нещо универсално и актуално, но същевременно се бори именно с този си потенциал, теглещ към клишето. И тук, макар и да пристъпвам внимателно към полето на художествеността, все още нямам предвид клишето и неговото значение в контекста на книгопечатането например.
Въпросът, който ме занимава като автор на този текст в момента е: „По какъв начин да уведомя публиката за едно събитие, без то да звучи като обявлението на друго такова, също прочетено по диагонал“. Защото, признавам с ръка на сърцето (да, пиша само с лявата в момента), че не е лесно да влагаш свободното си времето в статии, които, с голяма вероятност, малко хора ще прочетат (до край).  

Горните разсъждения са свързани с предстоящата изложба по повод 125 годишнината от рождението на Иван Тричков„Красивата природа на България“ в галерия „Лорань“. Именно за нея ще опитам да разкажа, без да използвам (повече) словосъчетания като „изкуствоведска литература“, „жанрово единство“ или „градация на тоновете“...

 

...и прилагам хитрост!

Избирам да представя изложбата с едно кратко интервю, насочено към любопитното и неочакваното, надявайки се галеристът Лаврен Петров да сподели именно нещо такова с посетителката на предпремиерата (в мое лице).


Тъй като вече сме зад кулисите, разкажете ми нещо повече за подготовката на тази изложба?
Изложбата, посветена на Иван Тричков, беше голямо предизвикателство за нас, по нея работим активно вече няколко месеца - издирвахме и откупувахме картини, свързахме се с колекционери, които предоставиха негови произведения от своите сбирки. 
Реставрирахме всички творби (за това благодаря специално на Христина Цветкова и Ирена Герасимова) и ги заснехме професионално, така че те в момента могат да бъдат разгледани и в нашия уеб сайт. Всичките ни усилия във връзка с документирането са събрани в каталога към изложбата, от който посетителите могат да се запознаят с творчеството и живота на Иван Тричков.

Открихте ли нещо неочаквано, докато работихте по изложбата?
С всяка творба, до която достигахме, успявахме да разберем и по някоя интересна история. Така например във връзка с един от великолепните пейзажи, които закупихме, собственикът ни разказа за близостта на Иван Тричков с царския дворец. А преди да придобием последната картина – „Лято в планината“, я открихме отпечатана в календар на Държавната печатница.

Научихте ли нещо изненадващо за самия художник?
Тъй като не аз, а кураторката на изложбата – колежката ни Марияна Аврамова - изследва документите в Централния Държвен архив, за мен неочаквано беше нейното откритие, че Иван Тричков е работил като художник в мини „Перник“. И не само това – той илюстира енциклопедия за въглищата в България, неговата прецизност е била изполвана и за това.

Можем ли да прочетем актуална тема в произведенията от изложбата?
Актуална е българската природа - тя е била изключително красива във времето, когато Тричков я е рисувал. Според мен тя продължава да бъде красива и днес, въпреки че ние се опитваме по всякакъв начин да я съсипем. В изложбата можем да видим наистина страхотни планински пейзажи и сюжети, той е един от най-големите майстори, и както казва Дончо Занков по повод една от неговите изложби, цитирам по памет – „от картините на Иван Тричков струи чистият въздух на българската природа.“

125 години от рождението на Иван Тричков (1892 – 1959)

„Красивата природа на България“

18 април – 18 май 2018

откриване: 18 април, сряда от 18.30 ч.

галерия „Лоранъ“

Автор: Елисавета Петрова

Виж кой за какво е в София.

Добре познатото ни пространство се превърна във втори дом на БГ дизайнери