Захари Карабашлиев влиза в Народния театър

icon
Sofialive.bg
Източник: Личен профил във фейсбук

Заслужено признание получи писателят Захари Карабашлиев, който от втората половина на юли 2022 г. ще заеме позицията писател драматург на Народен театър "Иван Вазов". Той ще съвместява поста с този на главен редактор на издателство "Сиела", която заема от 2014 г. насам.

Авторът на "18% сиво", "Хавра" и "Опашката" от години е свързан с театъра. Негови пиеси – "Откат", "Неделя вечер", "Лисабон", "Опашката" и други – са поставяни на български и чужди сцени. "Опашката" с режисьор Явор Гърдев, създадена по едноименния му роман, спечели и "Аскеер" за най-добра постановка в началото на 2022 г.

През септември 2022 г. в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" – Плевен предстои премиера на друг негов текст – "Талант" с участието на актьорите Александър Алексиев и Стоян Дойчев.

"Чест и радост е за мен да кажа, че от няколко дни съм част от Народен театър "Иван Вазов". Позицията ми е творческа, свързана е със създаване, адаптация и/или развитие на драматургични текстове. В театъра са ми отредили най-задължаващото работно място – кабинета и бюрото на поета Николай Лилиев (дългогодишен драматург на Народния театър), а над стената над стола му е окачен един портрет на Яворов, нарисуван така, сякаш наднича през рамото ти да види какво точно там правиш.

Та, усещането ми за бъдещата работа в Народния театър е като към наистина голяма институция, чудесна школа и добра възможност за още по-пълноценен творчески път. Поемам поста, като се сещам и за думите на Лилиев: "…С великата жажда за ден, за нови и нови познания, да търся, в живота пленен, живот и разумни желания". Разумни желания!", написа самият Карабашлиев във връзка с новото начинание.