ГРАФФ ЕКСПРЕСС 2020 - Зад завесата на творческия процес

icon
Sofialive.bg
Източник: Графф Експрес

Помните ли GRAFF EXPRESS – графити арт фестивала, който превърна неугледния подлез на Централна автогара - тунела към метрото, в галерия за стрийт арт? Тази трансформация се случи през лятото на 2020 г. с участието на някои от популярните български графити художници. 

 

Arsek & Erase, Sten, Epik, Kotk, JahOne, Mouse и Glow са художествените имена на артистите, които стоят зад преобразяването на 300 кв.м. от това ключово за София пространство. Интерпретациите им върху кръстопътното значение на мястото и мултикултурния облик на София се преплетоха в една обща концептуално курирана творба, която ежедневно посреща стотици гости в гостоприемния ни град и изпраща забързаните му жители - всеки по своите ежедневни дела. 

 


 

Днес вече подлезът на Централна автогара - една от „вратите към града ни, е страница от албума на уличното изкуство на София – метафорично, но и не само, защото на 22 октомври организаторите от фондация VISIONARY представят фото книга със стенописите и техните автори. На събитието ще бъдат излъчени за първи път и видео клипове от проекта, част от които са своеобразни кино визитки на графити артистите. Гостите ще изживеят творческия процес “отвътре” и ще си тръгнат с подарък - фото албум с новите графити. Мястото е партерът на Дома на киното (CUSH BAR), часът - 19:30. 

 

Час по-рано фондация “Вижънъри” организира безплатен тур из обновения подлез за всички, които искат да разгледат графитите на живо и да научат повече за авторите и техните идеи. Срещата за тура ще бъде от 18:30 часа на кръговото на Лъвов мост. 

 

 

 

И двете събития са напълно безплатни. Организаторите апелират гостите да носят лични предпазни средства по време на обиколката и да спазват противоепидемичните правила на заведението. 

 

Проект Стрийт Арт Фестивал "Graff Express" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020 от Фондация "Вижънъри" в партньорство със Столична община - Район Сердика.

 

 

 ГРАФИТИ ТУР                                                        

Начало: 22 октомври, 18:30 ч.

Място на срещата: Лъвов мост с предварително записване

 

ПРОЖЕКЦИИ И ФОТО КНИГАТА

Начало: 22 октомври, 19:30 ч.

Място: CUSH bar (партера на Дом на киното)