Най-нелепите съвети за предпазване от коронавирус

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Наскоро попаднах на пост в група във фейсбук. Група, предназначена да дава обобщена информация за новостите в един областен град. Дотук добре. В групата обаче една жена беше публикувала картинка на огромен удивителен знак, който точно и ясно, без думи, ни казва: "Стой! Имам нещо за теб!". И съответно хората насочват вниманието си към поста от снимката, който не беше никак кратък. Но беше някак странен, смешен и неразбираем.

Накратко - постът беше свързан с това какво да правим, за да се предпазим от коронавируса. Тук ще селектирам някои от най-нелепите съвети, на които попаднах и които са меко казано абсурдни. Ето ги и тях:


1. Спираме да се храним две-три денонощия.Когато се храним 80 процента от имунитета отива за неутрализиране токсините от храната. Когато гладуваме 100 процента от имунитета ни отива за битка с вируса.

Защо?! Гладуването намалява работоспособността поради недостига на енергия за ежедневните задължения, какво остава за физическа активност. То не е полезно нито за ден, нито за два. Парадоксът тук е да умреш от глад, да си навлечеш куп други заболявания или да се предпазим от прословутия коронавирус. 

Когато ядеш здравословно и си набавяш необходимите протеини, мазнини и въглехидрати, за да функционира организма ти нормално, ти изграждаш определен имунитет срещу вируса. Обратното - когато не се храниш редовно, имунната ти система отслабва и какво - хващаш грип от раз, пък за коронавирус да не говорим.

 


2. Изолирайте се в къщи на топло и пестете енергията си. Не се натоварвайте физически

Да се изолираш е окей. Особено когато не се чувстваш добре и си достатъчно отговорен, за да останеш вкъщи, да не разнасяш болестта и да предпазиш себе си и близките си.

Но защо да избягваме спорта? Доказано е, че когато спортуваш, имунитета ти се повишава и се чувстваш добре физически и психически. Знаем максимата "Здрав дух - здраво тяло".

Разбира се с тренировките не трябва да се прекалява, за да не пренатоварим организма си. Спортуване в рамките на 3-4 пъти седмично от по 30 минути е достатъчно, за да повишите имунитета си. Точно обратното става, когато мързелувате. 

 

3. След гладуването от две-три денонощия температурата трябва да изчезне. Започнете да се храните с настъргани моркови и елда без масло и с малко сол

За ефекта от гладуването вече казахме. Доказано е обаче, че след период на глад, апетитът се увеличава. Няма как да захраним организма си така, както заслужава само и единствено с настъргани моркови, елда и сол. Това ще доведе до ужасяващи последствия за организма ви.

 

Като обобщение мога само да кажа, че коронавирусът е един пример за това, че българинът е специалист по всичко. Дори и по инфекциозни болести, непознати досега на човечеството.