Ако не изпиеш едно кафенце на "Витошка", може нещо да ти стане

icon
Sofialive.bg
Източник: БГНЕС

Изключително важно е да изпиеш едно кафенце на "Витошка". Веднага, по-бързо: падна извънредното положение и това ти е първата работа. Погледни - всички вече са там. Прекарал си два месеца в изолация - в началото беше дори леко забавно, но вече не се търпи. В смисъл - търпи се всичко, но това да не може да изпиеш кафенце на "Витошка" - главно това не се търпи. Другаде пандемията е маратон с много неизвестни: работа, отношения, пазари, медицина. Тук е малко по-просто: извънредно положение е да не можеш да изпиеш едно кафенце на "Витошка", а краят на извънредното положение е да отидеш да изпиеш едно кафенце на "Витошка".

Като изпиеш кафенцето на дъното на кафенцето пише: Извънредното положение свърши. Нема коронавирус. До теб много близки хора със същото смайване прочитат същото. Магия - уж нищо и никакво кафенце, а по него разбираш, че всичко е останало някъде много назад. Генерал Мутафчийски, ефрейторите на кафенцата питат: може ли да изпием едно кафенце? Може.  Може и да кихнеш. 

Наздраве.

Коронавирусът в момента е в тъй нареченото "плато". Тоест - равномерен брой случаи на ден. Тъй нареченото плато се достигна след два месеца сериозна дисциплина. Обаче в ресторанта (на "Витошка") има плато от наденици, не знам дали разбирате това добре. Това плато от наденици не би трябвало да има връзка с другото плато и дали то ще тръгне към втори пик или ще се заземи. Второто плато е абстрактно, брифингово, статистика. Първото обаче идва и мирише добре.  

Обаче малко взе да омръзва на това място на "Витошка" - (нормално, бихме казали, все пак минаха два часа и половина там) и взе да ти додейва. Дали да не си ходиш? Но да си ходиш е несериозно - има още поне няколко места на "Витошка", за които се сещаш. И да не се сетиш - то като излезеш от кафенцето се виждат още много други кафенца. Местиш се на другото - време е да се видиш с друга компания. И кафенцето е малко по-различно, но човек не трябва да прибързва, докато не опита всичките и не отсъди кое е най-хубавото. В крайна сметка дългите дни на изолация са те убедили, че онова, което загуби като намаление на заплатата, на практика го спести от готвене у дома, което често е и по-здравословно. Но сега в маранята на горещия майски ден всичко това са излишни бакалски сметки. Давай кафенцето и наздраве за Световната здравна организация. Дали ако не изпият по едно кафенце на "Витошка" няма да разберат, че ненужно са се втелявали през цялото време? Жалко за тези момчета - нямат ни кафенце, ни "Витошка" - оттам идва всички проблеми. 

През това време далечният конкурент-съименик - планината Витоша, стои долу-горе със същия брой посетители, както и по-рано. Мани ги тия балами по чукарите: да дойдат да изпият едно кафенце на "Витошка", за да разберат какво е здраве и стаден имунитет. Сервитьорът е доц. Мангъров, управителят Слави Трифонов, собственикът Доналд Тръмп. Да си инжектираме ли малко кафенце от "Витошка" за дезинфектант? Масите са тук-там на два метра, но повече там: тук дето си седнал специално са си маса до маса и стол до стол. Карай: нали е топло, на горещо вирусът мре, в Африка например няма нито един регистриран случай, четох го в samataistina.bg. 

 


Автор: Райко Байчев