Шампионите по математика Сара и Мартина: Учим се от Азия

icon
Sofialive.bg
Източник: Сара Илиева

Сестрите Мартина и Сара Илиеви от Първа Частна Математическа гимназия "Питагор" са причината за момент да забравим за проблемите в страната и да се фокусираме върху това, че има с какво да се гордеем.

Сара и Мартина обожават математиката и дори имат две публикувани книги с математически трикове. В момента работят по създаването на трета и четвърта част. Имат сумарно над 250 отличия на регионални, национални, международни и световни състезания.

За предизвикателствата в математиката и това дали са си помисляли да се откажат от състезанията, разбираме от самите тях:

Кога се зароди у вас любовта към математиката?

Сара: В началото на втори клас претърпях неуспех на едно контролно по математика и тогава реших, че ще докажа, че мога да решавам. С мама отидохме в една книжарница, купихме няколко сборника и започнах да се подготвям. Скоро след това спечелих първия си златен медал и така започна моята състезателна кариера.

Мартина: При мен се зароди още в четвърта група от детската градина. Видях, че Сарка печели медали и реших, че и аз ще започна да се състезавам за да я настигна по брой медли.

 


Сара, вече имаш и два сборника с математически трикове. Подготвяш ли още?

Сара: В процес на подготовка са трета и четвърта част, като там съавтори ще бъдем със сестра ми Мартина.

 

Защо трябва да използваме трикове при решаването на задачи?

Сара: Триковете са необходими от една страна, за бързото решаване на задачите, а от друга страна, въобще за да бъде решена дадена задача (решаването на някои задачи е невъзможно, ако не се приложи определен трик).

Мартина: Трябва да ги ползваме, защото те спестяват много време от решаването на задачата.

 

Какво ви дават състезанията и колко често се явавате на такива?

Сара: Рядко има седмица, в която да няма състезание. До момента максимума състезания, на които съм се явила за един уикенд е четири. Освен по математика, участвам в състезания по химия, физика и биология. 

Мартина: Почти всяка седмица имаме по едно, две, три, дори и четири състезания.

 

А какво ви взеха тези състезание?

Сара: За състезанията и подготовката за състезанията често ми се е налагало да използвам свободното време, което ми остава след приключването на подготовката за училище. 

Мартина: Малко от свободното ми време.

 

Имало ли е моменти, в които сте искали да си починете от решаването на задачи, дори да си помислите да се откажате от ходене по състезания?

Сара: Доста често се чувствам напълно изтощена, но не помня някога да съм си мислела да се откажа от ходенето на състезания, защото това е нещото, което мога и обичам да правя, независимо как се чувствам.

Мартина: Имало е моменти, в които съм искала са си почина от решаването, но изцялостно отказване не е имало.

 

Колко време ви отнема да се подготвите за състезание?

Сара: Не се готвя за конкретно състезание, тъй като никога не се знае какви задачи ще има. Подготовката ми е един продължителен процес, който започна преди 7 години и не е спирала никога, дори и през ваканциите.

Мартина: Шеста година вече се готвя.

 

Колко отличия имате до момента?

Сара: Над 140 призови места (от първо до трето) от национални и международни състезания по математика, включително 9 купи за Шампион (абсолютно първо място в Генералното класиране на дадено международно състезание); 2 купи за вицешампион, 2 купи за Second Runner-up (абсолютно трето място в Генералното класиране); 2 купи за Международна звезда (Star of International) и 1 плакет за Legend Award (с този плакет се отличават учениците, които са спечелили златни медала от финалите на три азиатски състезания - TIMO (Thailand International Mathematical Olympiad), HKIMO (Hong Kong International Mathematical Olympiad) и BBB (Greater Bay Area Mathematical Olympiad - Big Bay Bei).

 

Мартина: Над 105 призови места (от първо до трето) от национални и международни състезания по математика, вкл. 6 купи за Шампион (абсолютно първо място в Генералното класиране на дадено международно състезание); 7 купи за вицешампион, 3 купи за Second Runner-up (абсолютно трето място в Генералното класиране); 2 купи за Международна звезда (Star of International) и 2 плакета за Legend Award – едният плакет за Легенда е за това, че съм спечила три златни медала в три последователни години от финалите на WMI (World Mathematics Invitational ), а втория плакет за Легенда е за това, че през 2020/2021 г. спечелих златни медали от финалите на TIMO (Thailand International Mathematical Olympiad), HKIMO (Hong Kong International Mathematical Olympiad) и BBB (Greater Bay Area Mathematical Olympiad - Big Bay Bei).

 

Към какви професии сте се насочили?

Сара: Винаги съм искала да съм лекар, но още не съм сигурна към каква професия ще се насоча в бъдеще.

Мартина: Още съм само на 11 г. и не съм решила.

 

Какво ви мотивира?

Сара: Мотивира ме идеята да вдъхновявам хората около мен, като правя това, което обичам.

Мартина: Мотивира ме Сарка, тъй като съм си поставила за цел да я изпреваря по медали.

 

Има ли голям интерес към сборниците и какви са отзивите, които получавате?

Даниела (майката на Сара и Мартина): Книгите „Математически трикове“ се приемат с много голям интерес -  според един от най-големите онлайн магазини книгите са бестселъри. Обратната връзка, която имаме е, че са полезни за учениците.

 

Защо според Вас големите издателства не са добре настроени към идеята дете да издава книга?

Даниела: Защото не повярваха в бъдещия успех на подобна литература и защото имат предубеждения към един неизвестен автор, още повече, че в момента, когато се обърнахме към издаделставата, Сара беше само на 11 г.

 

Къде в света според Вас математическата логиката е най-добре развита у гражданите? От кои народи се вдъхновявате?

Даниела: Безспорно това е Азия и точно поради тази причина участията в международни състезания е най-голямото предизвикателство пред Сара и Мартина. Азиатските деца започават подготовката си по математика в много по-ранна възраст и програмата им на обучение върви с няколко години напред от българската програма (т.е. това, което българските деца учат например, в пети клас, то азиатските го учат още във втори клас – пример: в началото на втори клас Марти се яви на азиатско състезание, в което едната задача се решава с теоремата на Питагор). Поради тази причина, вероятността европейско дете да спечели призово място в международно състезание е минимална. С течение на годините, Сара и Мартина доказаха, че с много труд и упоритост, всичко е възможно, стига да го искаш.

 

Екипът на Sofialive.bg пожелава още много успехи на Сара и Мартина!

 

Интервю на Илиана Симеонова