Актьорът Валери Вълчев: Времето ще покаже дали ще се върна в театъра и киното

icon
Sofialive.bg
Източник: Валери Вълчев

Валери Вълчев завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” със специалност „Актьорско майсторство за куклен театър” през 2012 г. От септември същата година, след кастинг, е назначен на работа в Драматичен театър „Стоян Бъчваров”:

В годините, прекарани в НАТФИЗ, се квалифицира и като драматичен актьор, играе в драматични откъси от пиесите „Смъртта на Дантон”, „Зимна приказка”, „Бекет или Божията чест”, „Бог”, „Малки комедии”, „Кралят Елен”, „Комедия дел Арте”, „Идиот” и др. Участва също в много курсови и професионални, български и чуждестранни, филмови проекти, сред които: „Стъклен дом”, „Анита”, „Шшшшт, попей ми” и др.

Срещнахме се с Валери, за да разберем повече за това дали е "изоставил" изкуството и с какво ново се е захванал. Ето какво ни сподели той:

 

Здравей, Валери. Как си?

Да кажем различно.

Кога в теб пламна магията на театъра?


Още в четвърти клас, когато реших да участвам в училищните постановки, за да не влизам в часовете, понеже бях на репетиции.

Разкажи ни някоя интересна случка от следването ти в НАТФИЗ.

Хмм... То да беше една... Помня първото ми заставане пред камера. Едно от най-нелепите преживявания до момента. Застанах пред камерата със самочувствие и увереност и след като се видях на екран, меко казано се замислих дали ставам за тази професия.

Коя от всичките постановки, в които си играл, ти е най-любима?

Трудно е да се сведе до една любима. Едно от представленията, в които съм се чувствал най-добре беше "Глупаци" на Нийл Саймън с режисьора Георги Михалков. Там играх овчаря Снетски - най-глупавия и щастлив персонаж.

Коя е най-голямата ти професионална трудност?

Най -голямата ми трудност беше да съчетаят това, което искам да правя с това, което искам да постигна.

Какво би посъветвал учениците, които искат да се занамават с актьорско майсторство?

Пожелавам им да внимават какво си пожелават. (смее се)

Само талант ли е нужен, за да бъдеш успешен актьор?

Аз лично не мога да дефинирам точно какво е талант. Знам, че са нужни много качества и то основно човешки, за да може изкуството да те приеме. Тези качества може би биха отворили пътя на така наречения "талант".

В списъка ти с умения присъстват още китара, пеене и дори фокуси. Развиваш ли тези свои таланти?

Отдавна не съм се захващал с нито едно от тези "умения". И странното е, че не мога да отговоря защо...

В момента с какво се занимаваш?

Да кажем с НЕизкуство.

Актьорското майсторство ще си остане ли твое хоби и очаква ли се да се върнеш към него скоро?

Нямам идея какво ще се случи. Обичам театъра и киното, те ще останат част от мен. Дали ще се върна там, времето ще покаже... Надявам се.

 

Интервю на Илиана Симеонова