#Бобов дол вкъщи - Баба Илинка: Плета чорапи и гледам сериали

icon
Sofialive.bg
Източник: Илиана Симеонова

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредица какво правят с времето си различни софийски и не само персонажи. 

Баба Илинка е от град Бобов дол и е на 83 години. Тя е познат персонаж от предишно наше интервю. Баба Илинка е сред опасната възрастова група, която коронавирусът може да засегне. Затова решихме да я попитаме какви мерки предприема, за да се предпази и как уплътнява времето си вкъщи. Ето какво ни сподели тя:

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

Не излизам изобщо. Децата постоянно ми повтарят колко е опасно за мен да излизам и затова те ми донасят храна и лекарства, когато е необходимо. Аз винаги съм била човек, който изключително много дължи на чистотата и хигиената и затова отношението ми към тях не се е променило. В нас винаги дезинфекцирам, проветрявам и не позволявам и една съмнителна прашинка да има по мен или по мебелите. Освен това пия много витамини, топли напитки и си почивам.

Кое е първото нещо, което ще направите след като карантината бъде отменена?

Ще прегърна внуците и правнуците си и ще се разходя малко навън - това ми е достатъчно, за да бъда щастлива!


Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?

Никога не съм си позволявала да неглижирам вируса. От първия ден, в който чух за него, бях сигурна, че е коварен и трябва много да се пазим. Сега след като чувам, че има доста заразени, съм още по-обезпокоена.

Според Вас как се пази добър имунитет срещу вируси? Какво трябва да се яде?

Имунитет се пази с правилно хранене. Бих посъветвала хората да пият витамини или да си ги набавят с много плодове и зеленчуци. Отделно от това консумирайте чесън - и без това сега си седите само вкъщи и няма кой да се оплаква, че имате лош дъх. Не забравяйте и билковите чайове с лъжица мед.

От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?

Не съм се отказала от нещо кой знае какво. Все пак съм възрастна жена. Преди излизах при хубаво време пред блока и си говорех с някоя съседка за малко, отивах до магазина и се прибирах. Сега просто си седя вкъщи и гледам сериали, както всяка баба в България. (смее се)

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

Имам време за всичко. Както вече казах, все пак съм пенсионерка и не е нещо по-различно. Сега повече плета дрешки и чорапи на децата, внучетата и правнучетата, за да ги зарадвам, когато всичко това отмине.

Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Гледам да не мисля за лошото и да съм позитивна. Мисля, че всичкото това, колкото и коварно да е, ще отмине и ние ще сме живи, здрави и по-мъдри от преди.

Любими песни в тези затворени дни?

Старите български баладични песни винаги са ми в помощ.

Как днешната опасност може да сравните с тази от Чернобил навремето?

Несравними са, защото и двете са с пагубни последствия за света. Относно коронавируса не знам какви щети ще донесе, но знам, че ще бъдат огромни.

Филми и книги, които бихте препоръчали?

Както всяка баба, гледам повече сериали - каквито дават по телевизията. Филмите, които дават по основните канали, също ги следя. Относно книги - често си препрочитам стихосбирките на Иван Вазов и Христо Ботев.

Какво бихте посъветвали всички други?

Да не се паникьосват, да запазят самообладание, да си стоят вкъщи и да си почиват, защото преди хората постоянно се оплакваха, че нямат време за нищо. А ето - сега имат цялото време, което им е нужно.

 

Интервю на Илиана Симеонова