#София вкъщи - Музикантът Филип Димитров: С групата ми подготвяме записа на първата ни песен

icon
Sofialive.bg
Източник: Филип Димитров

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредицата #София вкъщи какво правят с времето си различни софийски персонажи.

Филип Димитров е един от претендентите за титлата "Гласът на България". На първият етап той впечатли журито с песента "Heart-Shaped Box" на "Нирвана". Най-силно очаровани от него бяха Иван Лечев и Михаела Филева, които моментално натиснаха бутоните. 

Димитров следва психология, но музиката е неговото истинско призвание. Филип има и собствена група, наречена "ПроБуда", с която преди карантината постоянно се събираха да репетират и да творят нови песни. 

Решихме да се свържем с Филип не само за да го поздравим за впечатляващото участие в "Гласът на България", но и за да разберем как се е променило ежедневието му след наложената карантина. Дали все още репетира с групата и подготвя ли нови песни? Нека разберем от самия Филип:

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

Предполагам, че каквото и всички други - ограничаване на физическия контакт (не на социалния), носене на маски и спазване на останалите карантинни мерки. Това, на което също наблягам обаче е насочването на вниманието и към други аспекти на ситуацията - как се отразява ситуацията на психиката ни, какви други опасности се крият, освен очевидните здравословни.


Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?

Първоначално не очаквах, че ще достигне такива глобални мащаби, но явно на всяка генерация и е писано да премине през своите изпитания. Най-вече започнах да обръщам внимание на въпросните опасности, които е вероятно да ни грозят. А именно, навлизането в тоталитарен режим на управление, налагане на мерки, които нарушават базисните човешки права, отдаване на правомощия на хора, които могат да злоупотребят с тях.

От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?

За жалост се наложи временно да спра тренировките навън. Но най-неприятното е, че с групата ни "ПроБуда" не можем да репетираме заедно. Но винаги могат да се намерят други начини да се поддържа ниво.

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

В момента много наблягам на авторската ни музика, подготвяме записи на първото ни парче като група. От тази гледна точка, поне може да се наблегне върху творческия процес. Също така карам онлайн лекции и гледам да тренирам, макар и ограничено.

Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Засега още не изпитвам паника, надявам се и да не се стигне до такава. Предполагам, че начинът да дефлектирам негативни преживявания е като се държа информиран и се опитвам да съсредоточа енергията си в музика.

Любим плейлист и песни в тези затворени дни?

В момента наблягам на изпълнители като Nothing but thieves, Highly Suspect, Lewis Capaldi, и от време на време препоръките на Spotify.

Филми и книги, които бихте препоръчали?

В момента най-силно бих препоръчал "1984" на Оруел и "Параграф 22" на Джоузев Хелър. Любима книга ми е събраната колекция от разкази и романи за "Шерлок Холмс" на Артър Конан Дойл. Иначе съм голям почитател на руската класика - най-вече Булгаков и Достоевски. В киното са ми любими филмите на Тарантино, Кубрик, Кристофър Нолан и прекалено много други.

Какво бихте посъветвали всички други?

Бих препоръчал на хората да се информират от разнообразни източници и да се опитат да съхранят физическо и ментално здраве. При мен за това помагат тренировките и чувството за продуктивност след свършена работа.

Кое е първото нещо, което ще направите след като карантината бъде отменена?

Ще се изстрелям в репетиционната!

 

Интервю на Илиана Симеонова