#София вкъщи - Китаристът Боян Дечев: Чета книги, свиря и медитирам

icon
Sofialive.bg
Източник: Боян Дечев

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредицата #София вкъщи какво правят с времето си различни софийски персонажи.

Боян Дечев е китарист в една от най-готините рок банди в последните няколко години - Jin Monic. Решихме да се свържем с Боян и да разберем дали с групата подготвят нова песен или карантината ги е разделила за известно време едни от други. Ето какво ни сподели той:

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

Мия си ръцете често, винаги нося в себе си антибактериален гел и антибактериални кърпички. Когато се наложи да излизам, спазвам максимална дистанция с други хора (особено внимавам с родителите си, които са в рисковите групи), винаги нося маска и очила навън. Работя изцяло от вкъщи и напускам дома само за да напазарувам храна, лекарства и да се видя с любимия човек далеч от други хора, тъй като не живеем заедно.

Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?

И в най-смелите си мечти не смятах, че ще се стигне до сегашната ситуация. До преди COVID-19 да достигне Европа, не се замислях много за него. Започнах да го взимам на сериозно, когато ситуацията в Италия драматично се влоши и правителството им наложи пълна карантина на цялото население. Прочетох доста по темата от източници, които смятам за компетентни и научно издържани, и особено като видях какви драматични действия предприемат световните правителства, въпреки огромния удар върху икономиките им, ми стана ясно, че става дума за нещо адски сериозно и невиждано от поколения насам.

От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?


Отказах се от всякакъв вид не-дигитално социализиране, излишни разходки и спорт навън. Също така с групата ми не репетираме от няколко седмици и подозирам, че ще мине още не малко време, докато се съберем отново.

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

В случая имам късмет, че до голяма степен си падам интроверт и ми е лесно да намирам неща, които да правя сам в собствената си компания и да запълвам ежедневието си с тях. Не ми се мисли какво им е на екстровертите в момента, навярно се пукат по шевовете. За съжаление, все още не малка част от деня ми минава в това да следя новините, но се старая все повече да отделям време на себе си и психическото си здраве - четене на книги, online лекции, Netflix, медитация, домашни тренировки. Също така в момента се уча да миксирам и продуцирам музика, така че не мога да се оплача от липса на неща за правене.

Последният сингъл на групата "Jin Monic"


Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Паниката е лош съветник в извънредни ситуации, особено когато трябва да се справим с тях заедно като общество - видяхте какво се случи с тоалетната хартия и други стоки. Нека сме уплашени от вируса в разумни граници, за да взимаме нещата на сериозно. Човечеството е минавало и през по-страшни периоди, ще минем и през този. Иначе като цяло за намаляването на тревоги и страхове, моята рецепта е движение (препоръчвам T25 и P90X - програми за домашна тренировка + Йога от Youtube), четене на книги и медитация (препоръчвам Headspace - платно приложение с безплатна първа седмица - ако сте начинаещи и искате да се научите.)

Любим плейлист и песни в тези затворени дни?

Топ 5 песни от последните седмици за мен:

Клас - Лошо Момиче

Viagra Boys - Sports

Soccer Mommy - circle the drain

Destroyer - Cue Synthesizer

Grimes - 4æm

Филми и книги, които бихте препоръчали?

Сериали:

Castlevania (3 сезона, Netflix)

Книги:

Чумата - Албер Камю

Какво бихте посъветвали всички други?

Спазвайте указанията на експерти, учени и доктори, внимавайте с фалшивите новини и конспиративни глупости, които в момента избухват в социалните мрежи, взимайте ситуацията на сериозно и бъдете отговорни в поведението си спрямо близки, познати и обществото като цяло.

 

Интервю на Илиана Симеонова