#София вкъщи - Елена Алекси от "София ден и нощ": Уча трето висше, създавам пчелни продукти и медитирам

icon
Sofialive.bg
Източник: Елена Алекси

Коронавирусът прибра всички по домовете, защото изолацията е единственият начин да се справим с опасността. Животът между четири стени обаче може да бъде интересен, особено когато искаш да се отвлечеш от мрачните мисли. Затова от Sofia Live ще се опитаме да разкажем в поредицата #София вкъщи какво правят с времето си различни софийски персонажи.

Някои от вас познават Елена Алекси най-вече като Марина от сериала "София ден и нощ". Всъщност тя изключително много се доближава до своя персонаж в сериала заради изобретателността, страстта към модата, трудолюбието и любовта към живота и семейството си. Елена е завършила "Приложно културознание" и в момента се занимава най-вече с нейния бранд, а именно - изработка на бутикови и ароматерапевтични пчелни продукти. Нейните модни колекции са познати не само в България. 

Артистична, талантлива и изключително борбена, тя намира своето професионално поприще не на едно място. Решихме да се свържем с нея, за да разберем по какъв начин й се е отразила карантината и дали ще ни изненада с някой нов творчески проект. Ето какво ни сподели тя:

Какво правите, за да се предпазите от коронавируса - вас и близките ви?

За мое голямо щастие аз следя този вирус от самото начало, имайки близки медици в семейството, може да се каже, че взехме мерки дори преди да обявят карантината. Нито за миг не подценихме ситуацията и дори бях крайно неприятно изненадана от първоначалните официални изявления, които се правеха с внушението, че това е просто грип! Първото, което направих, е да предпазя сина си и да го спра от училище може би седмица преди да обявят разпускането на училищата. Направих максималното, за да огранича възможностите за заразяване на майка ми и всички мои близки. Покрай пчеларството имам много опит и знам най-различни природни начини за засилвате на имунната система и лечение. Затова всички вкъщи пият профилактично прополисова тинктура и най-различни други отвари от билки, а покрай истерията с маските, проучвайки различни методи за предпазване, попаднах на руски метод с прополисов филтър. Направих за всички мои близки и приятели и се оказа, че всъщност е един доста надежден начин за предпазване и в момента даже започвам серийно производство! Така че в условията на пандемия, ако съчетаем по някакъв начин знанията и уменията си, можем да бъдем полезни за всички и да им помогнем по най-добрия начин!

Как се промени отношението ви към заразата с времето - от първите дни, когато се разчуваше, до днес?


Моето отношение от самото начало не е било подценяващо. За нещастие много хора не го намират за нещо сериозно, което прави ситуацията още по-лоша. Неглижирането няма да доведе до нищо добро. Паниката и старахът, разбира се също! Аз лично бях изумена от безхаберието на хората, ето това ме шокира! Следващият голям шок за мен беше така наречената „обща лъжица“. Това ме кара да призова хората да не поценяват ситуацията, мислейки си, че на тях няма да им се случи, и да проявят здавословна доза чувство за самосъхранение!

От какво се отказахте, за да спазвате изолацията?

От нищо. Единственото нещо, с което се занимавам активно, като се има предвид, че дизайнът отиде на по-заден план, в момента е пчеларската ни дейност. Налага се да пътувам до Пчелина от време на време и това е. Останалата работа по оформянето на бранда ми за бутикови и ароматерапевтични пчелни продукти може да се върши чудесно от всяка точка на света, а като се замислим, най-уютно си е у дома. Аз така или иначе съм дигитален човек и ми е нужен основно компютър. За мен изолацията не промени по никакъв начин живота ми. Даже напротив, мога да си уча на спокойствие, защото записах да уча трето висше, медитирам и практикувам Рейки - това е духовно учение за лечение с енергия, което практикувам от години и вече имам няколко мастърски нива в различни системи. Като цяло всичко си продължава както и преди, даже с по-високо темпо!

И обратното: какво открихте, че може да правите, когато прекарвате повече време вкъщи? Как минава един ваш ден?

Мога да върша всичко от вкъщи. За мое щастие живея в къща, така че не съм залостена между няколко стени и нямам усещане за дълбока изолация. Сутрин ставам, закусваме, малко борба със сина ми за комютъра - аз се вмествам в неговите междучасия, за да си свърша задачите по оформяне на пратки, обеди, медитация, целенасочени излизания за малко до складове за платове, до шивачките ми, които в момента си работят по домовете, вечеря и така... Моят ден продължава с темпото, с което е бил и преди, както казах, даже и по-високо. Но открих, че ставам крайно изобретателна и комбинативна, явно тези моменти ни показват някой наши много силни качества.

Как се справяте с паниката? С какви мисли се въоръжавате срещу нея?

Това е нещо, което изобщо не знам какво е. Всъщност какво е паника? Това състояние ми е крайно непознато, изключително много съчувствам на хората, които ги обзема, виждала съм и съм чела за неприятното светоусещане, което поражда, но честно казано аз нямам идея какво е. В моя живот са се случвали много ужасни неща, които са ме направили такава,  каквато съм. Те са ме научили в тежки моменти да се мобилизирам, да се концентрирам и да гледам в бъдещето. Защо ли? Защото и това ще мине, ще го преодолеем, но е важно да извлечем уроците, а в подобни моменти те са най-силни. Може би Рейки също много ми помага в такива моменти. В това учение е дълбоко застъпен емоционалният момент, а всички ние, хората на изкяството сме извор на емоции и ако я нямаше тази страст, може би щяхме да сме ...например водопроводчици.

Любим плейлист и песни в тези затворени дни?

Аз често казано нямам някакви специални предпочитания към музиката. Слушам всичко, което не ме натоварва. Като малка бях див фен на метъл музиката и сякаш и до момента тя е основна част от всичко, което слушам. Също така слушам много класика. Малко странна комбинация, но както виждате и в музикалните си предпочитания, и в живота си, и работата си не съм особено праволинейна.

Филми и книги, които бихте препоръчали?

Филми няма да препоръчвам, всеки гледа и предпочита жанрове, които му прилягат или го влекат, а аз, колкото и да не ми личи, не гледам почти телевизия. Тя не е част от живота ми от поне десетина години. Нямам нужда и потребност да го правя, но виж, книгите са друго нещо. Сега препочитам Айн Ранд - "Атлас изправи рамене". В нейните книги винаги преоткривам нещо. Може би не е четиво за всеки, затова бих препоръчала, особено в ситуацията в която се намираме,  книгите на Норбеков. Те биха били полезни и са написани с много лекота и чувство за хумор.

Какво бихте посъветвали всички други? Кое е първото нещо, което ще направите след като карантината бъде отменена?

Не бих се осмелила да съветвам хората. Тази ситуация е толкова нова и странна, че всеки съвет би бил подвеждащ, а и защо някой би искал съвет от мен за подобно нещо. Да,  обаждали са ми се мои ученици, които обучавам в Рейки за съвет и напътствия, но ще ви кажа, че не е добре да слушате услужливите съветници. Пречупвайте всичко под призмата на съмнението и всеки ден живейте с мисълта за бъдещето. Как ще се разхождате по плажа, как ще вечеряте с приятели, как ще бъдем всички отново заедно, но здрави, щастливи, усмихнати и без маски. Със сърца, изпълнени с любов и благодарност.

А аз ще съм на острова на принцеса Сиси - Корфу и ще чакам да ми изпращате щастие.

 

 

Интервю на Илиана Симеонова