Козунак с шоколад, бадеми и канела

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

брашно - 530 г обикновено

захар - 100 г

ванилова захар - 1 пакетче

вода - 120 мл хладка

краве масло - 120 г

яйца - 3


мая - 10 г суха хлебна или 20 г прясна

сол - щипка

За плънка

какао - 1 с.л. на прах

черен шоколад - 40 г

краве масло - 100 г

пудра захар - 2 с.л.

ванилова захар - 1 пакетче

захар - 2 с.л. обикновена

канела - 1 ч.л. смляна

яйца - 1 за намазване

бадеми - 100 г нарязани 50 г в плънката и 50 г върху сладкишите

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо, пригответе тестото.
  2. Смесете брашното със солта и половината захар.
  3. В друг съд смесете маята с останалата захар и вода.
  4. Запазете около 10 минути.
  5. Добавете течностите в съда с брашното, добавете яйцата и разбъркайте всичко, докато всичко започне да се интегрира.
  6. Добавете маслото и изсипете сместа върху набрашнена маса и разбъркайте, добавяйки малко брашно, докато получите гладко и много меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.
  7. Пригответе плънката за козунака.
  8. В купа разтопете маслото заедно с шоколада.
  9. Добавете какаото и пудрата захар с ванилията и разбъркайте добре до получаване на гъст сос, но без бучки.
  10. Отделно смесете обикновената захар с канелата.
  11. Поставете в набрашнен съд, покрит с найлоново фолио, и го оставете да почине за един час или докато удвои обема си.
  12. Когато времето за втасване свърши, разделете тестото на две равни части.
  13. Разтегнете всяка от тях на правоъгълник.
  14. Намажете тестото с плънката, като оставяте един пръст непокрита от всички страни.
  15. Поръсете с половината от канелено-захарната смес и бадеми, навийте на козуначено руло по дължина.
  16. Всяко от рулата оформете на козуначена плитка.
  17. Всяка една се поставя в предварително намазнена с малко олио форма и с хартия за печене върху основата.
  18. Оставете да почиват още 10 минути, намажете ги с разбито яйце и отгоре поръсете с останалата захар с канела и и бадеми, след това изпечете на 180°C с нагряване 30-40 минути в долната част на фурната.
  19. Когато придобият златист цвят и преминат теста с клечка за зъби, са готови.
  20. Оставете го да се темперира във формата.