Макарони на фурна с кашкавал и сметана

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

макарони - 300 г (къси)

кашкавал - 250 г

гауда - 100 г (зряла, ароматна)

сметана - 300 мл (готварска)

прясно мляко - 200 мл

вода - 550 мл


краве масло - 50 г

зехтин - 1 с.л.

горчица - 35 г (на зрънца, в стар стил)

брашно - 50 г

хляб - 70 г Сух

черен пипер - 1/2 ч.л. фино смлян

индийско орехче - 1/2 ч.л. фино смляно

сол - на вкус

 

Начин на приготвяне:

Пуснете сухия хляб да се смели в блендер до ситни трохички.

Настържете кашкавала в купа и объркайте с 20 грама от домашната галета.

В друг съд настържете сиренето гауда и смесете с останалите 50 г от смления сух хляб.

В дълбок тиган или касеролка загрейте зехтина и маслото.

Сипете брашното и бъркайте, докато леко се запържи, след това бавно налейте млякото при непрестанно разбиване.

След като брашното ви се е разтворило перфектно, сипете сметаната, водата, сол на вкус, черен пипер и индийско орехче.

Разбъркайте добре и добавете макароните.

Варете 10- 12 минути на умерен огън, след това добавете кашкавала и горчицата.

Разбъркайте.

През това време включете фурната да загрее до 200 °C.

Прехвърлете пастата и соса в тавичка и поръсете с гаудата, смесена с хрупкавия хляб.

Пъхнете макароните със сирена във фурната и печете до златист загар на коричката (около 10-15 минути).