Не е заради кофеина. Ето кое в кафето ни действа разсънващо

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Кафето може да съживи дори най-сънливия човек на света, но причината не е кофеинът. 

За да разберат кое точно в кафето ни прави по-активни рано сутрин, учени, ръководени от Мария Пико-Перес, изследовател в испанския университет "Хайме I", решават да проверят дали мозъкът реагира по един и същи начин на чаша кафе и на същата доза кофеин, дадена под формата на таблетки.

"Някои от ефектите на чаша кафе бяха напълно възпроизведени от кофеина“, казва Пико-Перес, „но не всички: други бяха специфични за консумацията на кафе, поради фактори като специфичния мирис и вкус на напитката и психологическите очаквания, свързани с пиенето ѝ“.

В проучването са участвали хора, за които сутрешното кафе е навик. Изследваните лица били помолени да не пият никакви напитки, съдържащи кофеин в продължение на три часа преди да отидат в лабораторията.

Тестът изглеждал по следния начин. Първо, на всички участници бил направен магнитен резонанс на мозъка, след това на половината от тях било дадено кафе, а на другата половина - таблетка с кофеин, и половин час след това отново било направено сканиране. По време на ядрено-магнитния резонанс участниците били помолени да се отпуснат.

Всъщност механизмът на действие на кофеина е известен, така че учените очаквали, че участниците първо са подобрили интеграцията на невронните мрежи, свързани с префронталната кора - която отговаря за работната памет - и второ, на мрежите, участващи в процеса на анализ на реалността и саморефлексия.

"Второто" се оказало еднакво и при двете групи: хората станали по-добре подготвени за преминаването от режим на сънливост към режим на работа.


Оказало се обаче, че при тези хора, които пиели кафе, се подобрило невронното взаимодействие в частите на мозъка, отговарящи за работната памет, когнитивния контрол и целенасочеността.

"Казано по-просто, изследваните лица бяха по-бдителни и възприемчиви към външни стимули след кафе, отколкото след кофеин", заключава Пико-Перес. Тя също така предполага, че дори безкофеиновото кафе предлага ползи за хората, каквито чистият кофеин няма.