Ако имате куче, това може да доведе до по-бавно остаряване - ето научното обяснение

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Всички собственици на кучета се кълнат в положителните ефекти, които техните пухкави другари имат върху тях и сега имаме научни доказателства в подкрепа на това твърдение. Всъщност множество проучвания показват, че притежаването на куче прави чудеса за вашето благополучие, външен вид и продължителност на живота. Като например: 

1. Може да ви накара да изглеждате с 10 години по-млади

Притежаването на куче може да ви направи по-здрави, но изследователите са открили друг начин за измерване на положителното въздействие, което осиновяването на куче може да има върху живота на човек. Те откриха, че тези хора над 65 години, които притежават кучета, изглеждат с 10 години по-млади от действителната си възраст.

2. Може да повиши самочувствието ви

Собствениците на кучета, които имат силна връзка с домашните си любимци, обикновено имат по-високи нива на емпатия и самочувствие от тези, които не притежават куче. Освен това наличието на пухкав спътник наоколо ги прави по-малко стресирани и по-щастливи.

3. Може да намали риска от хронично заболяване

Според статистиката собствениците на кучета, които редовно ги разхождат, са с една трета по-малко склонни да страдат от диабет. Освен това, изследванията показват, че ако деца от семейства с алергии растат с домашно куче от раждането си, е по-малко вероятно да развият екзема и астма.


4. Може да ви поддържа във форма

Кой иска да отиде на разходка, когато вали? Много хора предпочитат да не го правят. Но собствениците на кучета трябва да разхождат своите другари всеки ден. Едно проучване показва, че наличието на куче ви кара да ходите 22 минути повече на ден, докато друго установи, че шансовете на собствениците на кучета да постигнат своите фитнес цели са по-високи от тези без такова.

5. Може да намали нивата на стрес

Проучванията показват, че отглеждането на домашен любимец може да ви помогне да се борите с ежедневния стрес и да подобри настроението на собственика. Освен това друго проучване показва, че докосването, галенето или прегръщането на животно може бързо да ви успокои, ако се чувствате тревожни или стресирани.

6. Може да освободи хормони на щастието

Престоят около кучета може да ви помогне да освободите хормоните, които ви правят щастливи, като окситоцин, серотонин и допамин. Известно е, че тези хормони ви поддържат щастливи, без стрес и млади.

7. Може да удължи живота ви

Проучванията показват, че собствениците на кучета живеят по-дълго от тези, които не са собственици на кучета. Освен това, ако живеят сами, те често се възстановяват по-бързо от сериозни здравословни кризи, като инфаркти или инсулти, благодарение на техните 4-краки приятели.