Постна яхнийка с картофи и магданоз

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

манголд - 350 г листа с дръжките

картофи - 5 - 6 бр.

домати - 420 г от консерва, на кубчета

чушки - 4 бр. сиврия (малък/среден размер)

лук - 1 средна глава

пресен лук - 4 - 5 стръка


пресен чесън - 2 стръка

стар чесън - 3 скилидки

целина - 1 стрък, селъри

магданоз - 4 стръка

червен пипер - 1 с.л.

брашно - 1 с.л. с връх

олио - да покрие дъното на тенджерата

сол - на вкус

 

Начин на приготвяне:

Загрейте олиото в тенджера и запържете първо наситнения лук до омекване.

Сложете чушките и целината на парченца и посолете.

Гответе 3-4 минути и добавете пресния лук, магданоза и двата вида чесън - също накълцани.

Когато всички зеленчуци са добре омекнали и позапържени, сипете доматите и червения пипер.

Гответе още 5 минути (ако течността от доматите изври бързо, сипете малко водичка, за да не загаря червения пипер).

Налейте вода (около 1.3 л), добавете още сол и сложете картофите в яхнията - обелени и нарязани на едро.

Варете до полуготовност на картофите, като през това време си измиете и нарежете манголда.

Добавете още вода с разбито в нея брашенце.

Когато заври отново, сложете зеленолистния зеленчук и варете, докато хубаво омекне и картофите бъдат напълно готови.