Пилешко с кисело зеле и ориз

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

пилешко месо - 6 - 7 парчета (домашно)

кисело зеле - 900 г

лук - 1 средно голяма глава

бял пипер - 1/3 ч.л.

кимион - ½ ч.л.

червен пипер - 1 и ½ ч.л.


олио - и масло

ориз - 120 г (1/2 ч.ч.)

сух органичен бульон - 1 ч.л.

 

Начин на приготвяне:

  1. Киселото зеле нарязах на средно дебели ивици. Лука нарязах на дребно.
  2. В голям тиган загрях 5 с.л. олио и 1 с.л. масло и запържих лука, като леко го посолих.
  3. Когато омекна и доби приятен загар, добавих киселото зеле.
  4. Готвих го около 10 минути, след което го поръсих с белия пипер и кимиона, разбърках и оставих на котлона още 5 минути.
  5. Оризът измих и отцедих и го добавих към зелето.
  6. Разбърках и след 5 минути добавих червения пипер, разбърках и готвих още 2-3 минути.
  7. Дъното на глинения съд намазах с малко олио.
  8. Разпределих по-голямата част от сместа от тигана.
  9. Отгоре разположих пилешкото и около него сложих останалата част от зелето и ориза.
  10. Полях с 2 ч.ч. зеленчуков бульон, който приготвих междувременно (в касерола загрях 2 ч.ч. вода (500 мл.) и добавих лъжичката сух органичен бульон.
  11. Варих 1 минути и отстраних от котлона).
  12. Покрих глинения съд с капака и сложих в студена фурна, която включих на 200 градуса.
  13. Предварително преместих скарата на най-долното ниво, за да се побере съдът.
  14. Когато фурната достига зададената температура, намалих на 170 градуса и готвих около час и половина, като в последния половин час пекох гювеча без капак, като поръсих месото с малко червен пипер, за да добие приятен цвят.
  15. Готовото ястие е без сос.
  16. При сервиране поръсих със ситно нарязан магданоз.