Пуешки бут с ориз на фурна

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

пуешки бутчета - 7 бр.

ориз - 4 ч.ч.

дафинов лист - 3 бр.

лук - 4 бр.

сол - 1 с.л.

пипер микс - 1/2 ч.л.


олио - 100 мл

 

Начин на приготвяне:

Пуешките бутчета се измиват много добре.

Премахват се кожите и се обезкостяват, като много внимателно се премахват малките кости.

Обезкостеното месо се измива много добре и се нарязва на едри парчета.

Лукът се почиства, измива и нарязва на дребно.

В тава се слагат нарязано на дребно месо, лукът, дафиновият и олиото. Вода не се добавя.

Дафиновият лист не се начупва.

Задуша се 1 час на 220 °C на долен реотан при периодично разбъркване, като тавата се слага на дъното на фурната без решетка.

Оризът се измива с топла вода до бистра вода.

Когато месото с лукът се задушат, в тавата се прибавя измитият ориз, пипера микс и солта.

Залива се с 2 литра топла вода.

Разбърква се много добре.

Пече се пуешкото с ориз 20 мин на 220°C на долен реотан на дъното на фурната без решетка, след което фурната се изключва и тавата с пуешкия бут с ориз и дафинов лист се оставя още 30 мин във фурната.