Тези грешки при къпането могат сериозно да повлияят вашето здраве

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Според статистиката всеки от нас прекарва около 1,5 години от живота си в банята. И ние прекарваме около 6 месеца, вземайки душ. Няма нищо изненадващо в този факт, защото хигиената играе огромна роля в живота ни. Но малко хора знаят, че има някои неща, които правим грешно под душа.

Като например:

Грешка № 1. Не вземаме душ след тренировка

Някои хора смятат, че единствената причина, поради която трябва да вземат душ веднага след тренировка, е миризмата. Но всъщност има и други причини: изпотяването стимулира производството на бактерии върху кожата ви, които могат да причинят обрив. Затова ви препоръчваме да вземете душ възможно най-скоро.

Грешка № 2. Бръснем краката си преди да си направим педикюр.

Не бръснете краката си, преди да си направите педикюр. Може да получите инфекция чрез малките драскотини по краката си.

Грешка № 3. Не вземаме контрастни душове


Точно преди да приключите с вземането на душ, включете студената вода за 30 секунди. Това ще увеличи устойчивостта ви на стрес, ще направи имунната ви система по-силна и ще действа като антидепресант. Но не забравяйте, че вземането на контрастен душ точно преди сън може да доведе до безсъние.

Грешка № 4. Вземаме душ и мием косата си всеки ден

Хората, които имат тънка или слаба коса, трябва да избягват да я мият всеки ден. Най-добрият ритъм за измиване на косата е два пъти седмично, така че влагата в косата да остане балансирана.

Освен това не забравяйте, че твърде честото вземане на душ дразни и дехидратира кожата, тъй като водата отмива добрите бактерии. Това може да доведе до увеличаване на шансовете за кожна инфекция.

Грешка № 5. Увиваме мократа коса в кърпа

След намокряне косата ни става наистина уязвима и лесна за начупване. За да избегнете това, по-добре нанесете продукта върху косата си, преди да я увиете с кърпа след душ.

Грешка № 6. Забравяме за почистването на душ слушалката

Ако сте използвали душ слушалка дълго време, може да забележите някаква плака върху нея, която може да бъде опасна за вашето здраве. Учените откриха, че по душовете може да има бактерии, които могат да причинят белодробни заболявания.

Грешка № 7. Не използваме сапунерката правилно

Ако имате сапунерка в банята си, уверете се, че водата се оттича от нея. В противен случай бактериите могат да се размножават точно върху парчето сапун.

Грешка № 8. Оставяме бръснача под душа

За да предотвратите размножаването на бактерии по бръснача, оставете го върху кърпа да изсъхне. Също така трябва редовно да сменяте острието.

Грешка № 9. Използваме една и съща кърпа твърде дълго

Не използвайте една и съща кърпа дълго време. Ако използвате кърпа, която не е напълно суха, по нея може да има бактерии. Микробиологът Филип Тиерно препоръчва да използвате една и съща кърпа не повече от 3 пъти, преди да я изперете.

Грешка № 10. Не мием ваната веднага след душ

Не забравяйте да измиете ваната веднага след вземане на душ. Влажната среда стимулира размножаването на бактерии като E. coli. Редовното миене на ваната може да предотврати инфекция.

Грешка № 11. Оставяме гъбата си под душа

Оставяйки гъба под душа, позволявате на различни бактерии да се размножават по-бързо във влажни условия. Затова е най-добре да се уверите, че гъбата е чиста и да я съхранявате на сухо място.

Грешка № 12. Не си мием краката

Някои хора не мият краката си, докато вземат душ, вярвайки, че сапунът и водата се движат по тялото и краката се измиват по този начин. За съжаление не е вярно и ако не миете краката си внимателно, може да получите гъбички по ноктите.